Цените на апартаментите в София поскъпнаха с близо 300 евро

...
Цените на апартаментите в София поскъпнаха с близо 300 евро
Коментари Харесай

Жилищата в София продължават да поскъпват

Цените на жилищата в София нарастнаха с близо 300 евро на квадрат в границите на една година, демонстрират данни на консултантска компания на пазара на парцели. Поскъпването е с над 22% до близо 1500 евро на кв. метър, оповестява „ Труд “.

Апартаментите нарастват доста освен в столицата. Доста от огромните градове в страната доближават ценовите равнища на София - изключително за жилища в централните им градски елементи и атрактивни региони, разясняват брокери на парцели. Цени от порядъка на 2 хиляди евро на квадрат към този момент има във всеки огромен град в страната.

Високата инфлация продължава да е мотор за пазара на парцели. Причината за това е, че лихвите по ипотечните заеми са доста по-ниски от инфлацията. Същевременно лихвите по депозитите са близки до нулата. В резултат хората не престават да влагат парите си в парцели. След като купят парцел с капиталова цел хората го дават чартърен.

В София най-атрактивно сега се отдават чартърен жилищата в зоните към Медицинския и други университети, където има централизация на задгранични студенти, споделят брокери на парцели. Южните квартали също са желани, както и зоните с висока централизация на бизнес здания. Доходността от отдаване на парцели чартърен е към 4%.

През последните месеци по-бързо подписват покупко-продажби с двустайни жилища, демонстрират данни на компания за недвижими парцели. Именно двустайните са желани при покупка за инвестиция. Те са с по-ниски цени от тристайните, а също така за тях по-лесно се намират наематели. Затова в новите кооперации първо се изчерпват точно двустайните жилища.

На пазара постоянно ще има преференциални покупко-продажби, разясняват брокери. Например напълно обзаведена и оборудвана с съвременни мебели къща в Панчарево с огромен двор и атрактивна цена от 280 хиляди евро е продадена безусловно за един ден. Купувачите даже подвигат цената є с офертите си, защото къщата не е за изпускане. Къщите ново строителство в същия регион се продават по над 300 хиляди евро на шпакловка и замазка. Затова основни за пазара са продавачите. Когато оферират прекрасен парцел на добра цена купувачи се намират бързо. А с цел да има доста покупко-продажби на пазара би трябвало да има качествени жилища за продажба.

Нараства търсенето на жилища на високите етажи на здания, с огромни тераси и хубави гледки, описаха брокери на парцели. Сгради на по 10-15 етажа притеглят купувачи поради слънцето, простора и хубавите гледки, които оферират на притежателите на жилищата.

Новото строителство в последните години е с все по-големи мащаби - и като височина, и като брой жилища, и като величина на парцелите. Причината за това е огромното търсене, което прави вложителите по-смели при реализацията на планове.

Преди пандемията партерните жилища бяха избягвани от купувачите, само че през днешния ден те са желани парцели, изключително в случай че разполагат с съседен двор. Промяната в настройките се дължи и на смяна в архитектурата на столицата - през днешния ден в София се построяват от ден на ден затворени комплекси, а охраняваните здания обезпечават успокоение на живеещите на ниски етажи. 

Идеалният апартамент ново строителство в столицата се намира в постройка с прилежаща територия, двор или парк, чието създаване е към този момент стартирало или напреднало, разясняват брокери. Цената на идеалния апартамент би била сред 1300 и 1500 евро на квадрат. Търсенето точно на такива парцели е най-голямо. Купувачите избират и схеми за заплащане, които изискват внасяне на по-голяма сума в по-напреднал стадий на строителството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР