Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между

...
Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ: Цената за F-16 ще е значително по-ниска от одобрената от Конгреса

" Цената за самолетите F-16, за които се водят договаряния сред България и Съединени американски щати, ще бъде доста по-ниска от тавана от 1,6 милиарда $, който американският Конгрес гласоподава. Когато се договаря за военна продажба, е належащо позволение от Конгреса, като се уточни допустимо най-високата сума, която да бъде таван на договорката, с цел да не се постанова наново гласоподаване ", това съобщи американският дипломат у нас Ерик Рубин пред публицисти при оповестяването новия стадий от акцията " Силата е в теб ", заяви Дарик радио. Така той разяснява решението на Конгреса на Съединени американски щати да утвърди договорка за изтребителите с България, като утвърдената сума (според настоящия курс $ към 2.9 милиарда лева - б.р.) е за закупуване на осем многоцелеви изтребителя F-16C/D Block 70/72, оборудвани с цялостен комплект въоръжение за поразяване на въздушни и наземни цели, всички спомагателни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

" Важно е да се знае, че предлагането на Съединени американски щати е всеобхватно и включва всичко належащо - от въоръжение до образование и инфраструктура ", акцентира дипломатът.

По думите му румънската страна е доста удовлетворена от закупените изтребители и може би възнамерява нова покупка на F-16.

" Когато преговаряме за военна продажба, би трябвало да имаме позволение от Конгреса. Това, което вършим, е да уведомим Конгреса за оптимално вероятната цена, защото би трябвало да сложим таван, без да се постанова да се обръщаме повторно към законодателите и да кажем: " Извинете, само че ни би трябвало по-висок таван ". Така че сумата от 1.6 милиарда $, която беше оповестена, е оптималният таван за продажбата. Това не е цената. Уверен съм, че цената ще бъде доста по-ниска. Когато уведомяваме Конгреса обаче, споделяме допустимо най-високата сума. Той дава оторизация и по-късно договарянията не престават в тази рамка. Това вършим сега. Един от най-важните фактори за това решение, съгласно мен, е фактът, че всички български съседи, които са в НАТО, летят с F-16. Ако България избере да направи тази договорка, ще се причисли към тази група и ще има бранш на НАТО в района, в който всички самолети ще са F-16 ", сподели още Рубин.

Тече двуседмичен период, в който американското държавно управление ще даде на българската страна план на контракт (LOA), в който предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1.2 милиарда $. (2.09 милиарда лева).

" След приключване на двуседмичния период и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи ", се споделя още в известие на Агенцията за съдействие в защитата и сигурността на Съединени американски щати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР