Цената на зърното на световните борси се покачи, след като

...
Цената на зърното на световните борси се покачи, след като
Коментари Харесай

Ръст в цената на зърното, след като Русия излезе от сделката за износ през Черно море

Цената на зърното на международните тържища се повиши, откакто през уикенда Русия разгласи, че едностранно се отдръпва от съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Стъпката на Кремъл породи опасения, че още веднъж може да се стигне до нарушавания на световните доставки.

На борсата в Чикаго фючърсите на пшеницата се повишиха с 5,4 на 100 до 8,73 $ за бушел (1 бушел пшеница = прибл. 27 кг), най-високото им равнище от 14 октомври, само че най-малко към този момент към момента надалеч от върха от март, когато цената скочи до 13,64 $ за бушел.

Фючърсите на царевицата прибавиха 2,2 на 100 до 6,96 за бушел, а соята доближи 14,12 $ за бушел, или растеж от 0,8 на 100.

" Покачването е инфлационно, само че дали ще продължи зависи от развиването на обстановката в района ", съобщи за Ройтерс основан в Сингапур търговец на зърно.

Москва се отдръпна от договорката за зърното в събота, като се аргументира с осъществена от украинските сили офанзива с дрон по съветски цели на Кримския полуостров.

Киев отвърна, че Кремъл си търси опрощение, с цел да напусне договорката, а Вашингтон уточни, че Русия още веднъж пробва да употребява храната като оръжие.

Организация на обединените нации, Турция и Украйна оповестиха, че макар изтеглянето на Русия корабите със зърно ще продължат да плават, а единствено за през днешния ден са планувани е планувано от Украйна да отплават 16 натоварени с разнообразни типове зърно съда. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР