Цената на яйцата достигна рекордни стойности. В Белгия отчитат ръст

...
Цената на яйцата достигна рекордни стойности. В Белгия отчитат ръст
Коментари Харесай

Скъпите яйца: С какво можем да ги заменим?

Цената на яйцата доближи рекордни стойности. В Белгия регистрират растеж с цели 119 %. На доста места в Европа те са освен скъпи, само че и липсват. Кокошките сега снасят „ златни ” яйца. Само за една година индустриалната им цена на доста места в Европа е скочила повече от два пъти. Тревожната вест е, че прогнозите са цената да се усилва още повече през тази година, а положителната - че въпреки всичко съществуват много сполучливи растителни заместители на яйцата.

От предястието - до десерта - още античните римляни започвали обяда си с яйце и го завършвали с плодове. Яйцата се съдържат съвсем на всички места. Те са богати на протеини, само че и на алергени. Днес цената им е тази, която предизвиква алергия, изключително на портфейла ни. Птичият грип, войната в Украйна, скъпите консумативи и фураж доведоха до дефицит и рекордно високи цени на яйцата на интернационалния пазар. Само за година нарастването е двойно. Рекордно скъпи яйца купуват и в Съединените щати. Но наклонността върви в позитивна за клиента посока, заяви Нова.

Как да създадем домашна майонеза, само че без скъпата съставна част в нея? За да избегнем скъпите яйца, купуваме консерва нахут. Нахутената вода, която се назовава още аквафаба, е един от най-разпространените растителни заместители на яйцето. Богата е на нишесте и съдържа доста протеини и растителни съставни елементи, с помощта на които се дължи неповторимата ѝ дарба да образува пяна при разтрошаване. Рецептата за домашна растителна майонеза е елементарна: олио, зехтин, нахутена вода и подправки на усет.

Нахутената вода не е единствената опция. Четвърт чаша ябълково или бананово пюре може да замести едно яйце.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР