Цената на водата за битовите потребители ще достигне 3,60 лв./куб.

...
Цената на водата за битовите потребители ще достигне 3,60 лв./куб.
Коментари Харесай

ВиК иска 3,60 лв. за кубик вода през 2026-а

Цената на водата за битовите консуматори ще доближи 3,60 лева./куб. м с Данък добавена стойност през 2026 година, в случай че от КЕВР одобрят препоръчаното от ВиК-Пловдив нарастване в петгодишния проект. Увеличението е обвързано с вложенията, които водният оператор би трябвало да извърши, с цел да усъвършенства качеството на услугата и да понижи загубите във водопроводната мрежа. В момента съгласно КЕВР правилото на обществена толерантност дефинира като най-голям вероятен предел 5,045 лева за кубик.

В момента Пловдив е прочут с най-евтината вода в страната. Битовите клиенти в града и региона заплащат за кубик по 2.20 лева От заявката, което ще бъде подадено от ВиК-Пловдив към КЕВР за одобряване и одобрение на цени на водоснабдителните и канализационни услуги, се вижда, че през 2026 година повишаването ще е с към 60%. В крайната цена има три съставния елемент - снабдяване на питейна вода, което ще се таксува 1,959 лева./куб.м без Данък добавена стойност, отклоняване на отпадъчни води /0,219 лева./куб.м без ДДС/ и филтриране на отпадъчни води за битови и приравнени към тях консуматори /0,831 лева./куб.м без ДДС/. Тоест комплексната услуга излиза 3,00 лева, а с Данък добавена стойност тя става 3,60 лева

Спрямо оповестените планирани цени, през 2025 година ще пием вода за 3,30 лева./куб.м, през 2024 година - за 3,04 лева./куб.м, а през 2023-а за 2,78 лева./куб.м. През идната година ще купуваме кубик вода за 2,53 лева./куб.м. Както става видно, нарастването в границите на година варира сред 0,20 и 0,30 стотинки.

По предписание промишлените и икономически производители ще заплащат по-скъпо за кубик вода. През 2026-а на тях ще им коства 3,77 лева с Данък добавена стойност при най-ниската степен на замърсяване и 4,98 лева за кубик при най-високата, трета, степен.

Антон Гълъбов: Пловдив отново остава с най-ниската цена

Главният инженер на ВиК в Пловдив Антон Гълъбов акцентира, че става въпрос за планирани стойности, които към момента не са утвърдени от КЕВР. „ Няма по какъв начин занапред ние да кажем каква ще е точната цена на водата за всяка последваща година, защото нямаме това утвърждение. Зависи освен от това какви вложения ще бъдат направени, а и от ред неща. Влияние оказват бъдещи инфлационни процеси, бъдещи поскъпвания на тока. Знаете, че при нас повече от 90% е помпажна вода, т.е. ние сме подвластни от цената на електричеството “, разяснява инж. Гълъбов. Той акцентира, че даже прогнозните стойности за идната петилетка да бъдат утвърдени, Пловдив още веднъж остава с най-ниска цена на водоснабдителната услуга на база цялата страна, както е и сега.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР