Цената на традиционната за празника рeчна риба удари 9 лв.

...
Цената на традиционната за празника рeчна риба удари 9 лв.
Коментари Харесай

Сафридът измества шарана

Цената на обичайна за празника рeчна риба удари 9 лева за кг Морето извънредно топло, ври от граца и чернокоп


8-9 лв. за кг удари цената на пресния шаран преди Никулден, сподели инспекция на " Стандарт ". Традиционната за празника риба е доста по-скъпа от предходната година, когато килото вървеше към 6 лв.. Дори на Женския пазар, считан за най-евтин в столицата, шаранът върви по 7,90 лева За сметка на това обаче морето е цялостно със сафрид и чернокоп, които се продават преференциално. Рибари се хвалят с извънредно богат улов в последните седмици, а цената на морската риба падна доста. Считаният за деликатес чернокоп, който се продаваше за над 10 лв. за кг през лятото, в този момент може да се откри по 6-7 лв.. Почти двойно по-евтин спрямо преди няколко месеца е и сафридът, който на рибната борса по морето върви по 3-4 лв.. Цената му е съпставима с тази на цацата, която е най-евтината морска риба. Сега обаче се намира по-трудно, а сафрид има в обилие. По-дребен, само че е свеж и доста апетитен. Затова и доста хора тази година го избират пред шарана, настояват търговци.

Морето сега е топло – към 14, даже тук-там 15 градуса. Други години по това време при започване на декември температурата на е падала до към 6-7 градуса, изясни пред „ Стандарт “ доцент Виолин Райков от Института по океанология към Българска академия на науките. По думите му това е причина за изобилието от чернокоп и сафрид в Черно море.В момента чернокопът, който е див звяр, мигрира много интензивно на юг. Там всеобщо го ловят, въпреки да е по-дребен от предходната година. Същото е и със сафрида - има го на много места - към Влас, Приморско, Царево, под Емине и други За сметка на това ги няма дребните пелагични (живеещи по повърхността б.а.) риби като цаца и хамсия. Това е разумно, тъй като като се появи хищникът, ги разпръсква. Тази дребна риба също по този начин мигрира на по-големи дълбочини, където температурата е по-ниска. По тази причина няма огромен улов на цаца, изясни доцент Райков.Според него това може да се промени, в случай че температурата падне доста и се задържи по този начин 10-15 дни. Тогава морето ще изстине. Мигриращите топлолюбиви типове ще се изтеглят и тогава ще се появят дребните риби, които са техни жертви – най-много цацата.Засега обаче към момента има в обилие сафрид, въпреки и по-дребен – граца. Въпреки това той е доста апетитен свеж, а като се изпържи, става като чипс.

Къде се скри  паламудът

Няма го обаче паламудът, който обичайно риболовците чакат в морето през есента.При паламуда има доста незнайни, тъй като той е надалеч мигриращ. Цикълът му обгръща с изключение на Черно море, и Средиземно, и Атлантическия океан. Този паламуд, който ние ловим тук, нормално едногодишен   назовават го " циганка " (между 700 грама и 1 кг). Тя също мигрира, обаче зависи от така наречен мощ на предходното потомство - дали е съумяло да се възпроизведе “, изясни доцент Райков. Затова някои години през есента има обилие от паламуд, а в други деликатесната риба съвсем изцяло отсъства. През 5-7 години има доста мощни генерации паламуд. Рибарите го чакат всяка есен, само че има години, когато го няма изобщо, уточни доцент Райков.
Рибари удариха кьоравото с лефер Изкараха по 2 бона с един улов
Джакпотът за риболовците в Черно море беше преди към месец–месец и половина, когато излезе лефер – цели стада огромни риби. Имаше лодки, които хванаха по 300-400 кг за няколко часа, споделят морски вълци. Тогава килото беше не по-малко от 25 лв.. Това прави по 1000-2000 лв. от един улов. За подобен лефер постоянно има пазар, счита доцент Райков. Той е 3-4 пъти по-голям от чернокопа. Две рибки вършат повече от килогарам, даже кило и половина и са идеални за скара.
Ядем едвам по 5,6 кг. риба годишно
Българинът е на едно от последните места в Европейския съюз по консумация на риба и морска храна. Миналата година на един човек у нас са се падали приблизително по 5,6 кг. рибни артикули, сочат данни на Национален статистически институт. Това е леко нарастване спрямо предходните няколко години, само че с към кило по-малко в сравнение с през 2013 година, когато сме изяли най-вече риба за последното десетилетие – приблизително по 6,7 кг. на човек. За съпоставяне, в множеството европейски страни потреблението на морска храна е двойно, даже тройно по-голяма, в сравнение с у нас. С някои страни като Испания, Португалия и Литва разликата ни е 4 пъти. В някои страни има традиция да се яде риба най-малко един път седмично. Според статистиката българинът поставя на трапезата си четири пъти повече свинско, в сравнение с риба. Миналата година сме изяли приблизително по 10,9 кг. свински мръвки. В това число влиза единствено месото. Отделно сме изяли по 13,4 месни творби като салами, консерви, сланина и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР