Цената на суровия петрол се срива с всеки изминал ден,

...
Цената на суровия петрол се срива с всеки изминал ден,
Коментари Харесай

Цената на петрола стремглаво лети надолу, а по родните бензиностанции върви нагоре

Цената на суровия нефт се срутва с всеки минал ден, макар прогнозите на експертите, че нарастването ще продължи най-малко до края на годината. Средната стойност на един барел  вече е под 89 $, като към днешна дата се търгува за 88,51 $. Това демонстрира информация на профилираната платформа fuelo.
Понижението на цената на черното злато стартира от средата на миналата седмица, като за целия интервал се срина с съвсем 10 $ от цената си преди седмица - 97,48 $/барел.
Увеличението през последните седмици пристигна откакто групата на ОПЕК+ резервира съкращенията си на добива, с цел да поддържа затегнато предложение, като всекидневно  голямото търсене водеше до повишаваше на цените.
Саудитска Арабия съобщи, че ще удължи доброволното си редуциране от 1 млн. барела дневно до края на 2023 година, а Русия ще резервира ограничаването на износа си с 300 хиляди барела на ден до края на декември.
Припомняме, че след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година цените на петрола скочиха, надхвърляйки 120 $ за барел през юни предходната година. Те спаднаха до малко над 70 $ през май тази година, само че от този момент непрестанно се покачват, защото производителите се пробват да лимитират доставките, с цел да поддържат пазара.
Неизменно това води и повишение на цената на колонките. В края на септември и началото на този месец горивата в България още веднъж се приближиха до стойности от съвсем три лв. за литър.
Към днешна дата най-масовият бензин А95 се търгува приблизително за 2,86 лева./л. Дизелът е 2,90 лева./л, а пропан-бутанът – 1,20 лева./л. Метанът се предлага приблизително за 2.05 лева./кг. Най-ниските цени на горива в страната са в област Пловдив, като стойностите са надлежно: бензин – 2,83 лева./л, дизел – 2,86 лева./л, пропан-бутан – 1,18 лева./л и метан – 1,99 лева./кг.
Най-скъпо е горивото в Кърджали, следвани от Смолян и Плевен.
Въпреки спада на цената на петрола в международната търговия, специалистите предвиждат горивата да продължат да се повишават.
Ефектът от решението на Саудитска Арабия и Русия да понижат дневното произвеждане ще стигне до България, в случай че цените се покачат до 100 $, което от своя страна все още сочи за усмиряване на пазара у нас през идващите седмици. Въпреки това даже да се стигне до такова покачване, оскъпяването няма да е трагично и стойностите при бензин и дизел мъчно ще преминат границата от 3 лв..
Според прогнозите на уеб страницата fuelo, наклонността през идващите седмици е бензинът да поевтинее, пропан-бутанът да резервира цената си, а дизелът и метанът да нарастнат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР