Цената на природния газ за третото тримесечие на 2018 г.

...
Цената на природния газ за третото тримесечие на 2018 г.
Коментари Харесай

Цената на природня газ скача с над 10 на сто

Цената на природния газ за третото тримесечие на 2018 година ще се усили с 10.81 %. Това излиза наяве от известие на енергийния регулатор до медиите.

Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) одобри решение по отношение на подаденото от „ Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цени за IІІ-то тримесечие на 2018 година, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

Към момента на пазара на природен газ не са налице в действителност предпоставки за образуване на конкурентна среда и Комисията контролира цената на природния газ за крайните доставчици и за клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, като се произнася с обособени ценови решения за всяко тримесечие на годината, се споделя в известието.

От регулатора изясняват, чи при одобряване на цената на природния газ са регистрирани изискванията по настоящия контракт сред " Булгаргаз " ЕАД и " Газпром ". КЕВР ползва напълно залегналата методика, според която се вземат поради придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари през последните 9 месеца, прогнозните количества, както и измененията в курса на щатския $ по отношение на лв.. Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения, прецизират от енергийния регулатор.

В Решението на КЕВР одобрената цена на природния газ за третото тримесечие на 2018 година, на която " Булгаргаз " ЕАД продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 400,95 лева./1000 куб. м. или 37,79 лева./MWh (без данък и ДДС). Тя е с 10,81 % по-висока от досегашната цена за ІІ-то тримесечие на 2018 година и е избрана въз основа на показаните данни и документи и след направени калкулации според прилагания ценови модел.

Комисията не се съобрази и понижи желаното от „ Булгаргаз " нарастване от 18,05 %, откакто анализът в отчета на работната група въз основа на данните и отчетната информация за 2017 година и 2018 година сподели, че е обосновано да бъде направена негативна промяна в размер на 13 млн. лева надвзет доход от страна на " Булгаргаз " ЕАД през 2017 година Коригиран беше и заложения от газовото сдружение параметър за калоричност на природния газ през ІІІ-то тримесечие.

В одобрената от КЕВР цена на природния газ от 400,95 лева./1000 куб. м. са включени съставния елемент за услугата „ социална доставка " по член 17, алинея 6 от НРЦПГ в размер на 7,11 лева./1000 куб.м., както и компонентата " обвързване към обществото " по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ от 1,37 лева./1000куб.м., покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества природен газ в газохранилището в Чирен в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки според Регламент на Европейски Съюз № 994/2010. В одобрената цена не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните доставчици по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " ЕАД.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за ІІІ-то тримесечие на 2018 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.

Припомняме, че от „ Булгаргаз " желаеха от ценовата разпоредба да отпадне така наречен надвзет/недовзет доход, за по-реално отчитане на паричните потоци на сдружението. Предложението обаче не може да бъде приложено в такива къси периоди, защото касае съответна методика.

В известието на КЕВР не се разяснява това искане на „ Булгаргаз ". В същото време би трябвало да напомним, че на процедура газовото сдружение, като се изключи така наречен надвзет доход няма възражения против определението за цената на природния газ от страна на регулатора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР