Цената на природния газ за месец май пада със 7%

...
Цената на природния газ за месец май пада със 7%
Коментари Харесай

Цената на газа намалява със 7% за май

Цената на природния газ за месец май пада със 7% до 54.70 лева./MWh, което е най-ниската стойност от две години насам за този интервал. Тя беше одобрена с решения на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в четвъртък. Това е цената, на която „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от два разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за май е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 76.56 % от потреблението за месеца и способстват за постигането на удобни цени на синьото гориво.

Вторият източник за доставка на природен газ са закупените от „ Булгаргаз “ количества след извършен търг на Газов хъб „ Балкан “ на 30 април, извършен откакто публичният снабдител не получи доставки от газовия терминал в Александропулис, по подписан контракт с търговец за доставка на полутечен природен газ. Причината е, че началото на комерсиалната употреба на гръцкия газов терминал беше отсрочена за 20 май.

С оглед променените условия за доставка на природен газ регулаторът извърши инспекция на постъпилите данни от извършения търг на „ Газов Хъб Балкан “ и в сходство с нормативните условия ги регистрира в окончателното си решение за одобряване на цената на природния газ за месеца. Предложената от „ Булгаргаз “ цена от 54.76 лева./MWh беше понижена на 54.70/MWh. Допълнително са понижени разноски, формиращи компонентата „ цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи “. 

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за май - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР