Цената на природния газ в Европа се повиши при старта

...
Цената на природния газ в Европа се повиши при старта
Коментари Харесай

Цената на природния газ в Европа скочи с 30% след началото на руската агресия

Цената на природния газ в Европа се увеличи при старта на търговията в четвъртък с над 30% към 120 евро за мегаватчас (MWh), достигайки най-високи ценови равнища от два месеца насам, откакто съветските военни сили нахлуха в Украйна. Тази военна атака ескалира страховете за нарушение и даже прекъсване на съветските газови доставки за остарелия континент предвид на предстоящите нови по-строги наказания на Запада по отношение на Москва.

Европа зависи от Русия за повече от една трета от доставките си на природен газ, което прави континента уязвим от нарушение на доставките, макар че съветският министър на енергетиката сподели предходната седмица, че износът няма да бъде спиране.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF скочиха минути след старта на търговията с над 30% към 120-125 евро за MWh - най-високи ценови равнища от 24-декември 2021 година Последва известна стабилизация на цените към 108-110 евро за мегаватчас, което съставлява растеж в границите на деня с към 23 на 100.

Междувременно ръководителят на немската комисия по външни работи съобщи пред малките екрани RTL и ntv в четвъртък, че нови контракти за газ с Русия наподобява " немислими " след стартирана съветска военна интервенция в Украйна.

Михаел Рот, член на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, пък сподели, че към този момент не може да си показа задълбочаване на икономическите връзки с Русия:

" Това се провали. В последна сметка би трябвало да работим по-бързо от плануваното, с цел да станем по-малко подвластни от властнически режим ", уточни той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР