Цената на природния газ в Европа постави пореден рекорд, преминавайки

...
Цената на природния газ в Европа постави пореден рекорд, преминавайки
Коментари Харесай

Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима

Цената на природния газ в Европа сложи следващ връх, преминавайки равнището от 800 $ за 1000 куб. метра, заяви РИА " Новости ".

Октомврийските фючърси по холандския показател TTF започнаха при започване на сесията от 747 $, само че по обяд стигнаха до 810 $, което е нарастване от 8,4% единствено за ден.

Преди по-малко от седмица газът се търгуваше за, чиято висша стойност сега е съществено надмината. Ако цените не престават да порастват със същото движение, синьото гориво напълно действително може да доближи 1000 $ за 1000 куб. метра още до края на октомври.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Изграждането на газопровода " Северен поток-2 " завърши, въпр...

През последните 15 месеца сме очевидци на невиждан скок на цените на газа в Европа. Синьото гориво е поскъпнало с цели 1500% от май предходната година. Тогава Европа бе в клопката на пандемията и локдауните, което неизбежно понижи и газовото ползване, само че все пак последвалото повишаване е невиждано.

Според специалисти рекордният растеж е обвързван с ниските ресурси от синьо гориво в европейските газохранилища и с политиката на " Газпром ", който понижи продажбите на фона на стартирането на " Северен поток 2 ".

Поскъпването на газа неизбежно ще се отрази и на България, защото страната ни е част от европейския газов пазар и разчита основно на " Газпром " за енергийните си потребности.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР