Цената на природния газ в България от ноември ще бъде

...
Цената на природния газ в България от ноември ще бъде
Коментари Харесай

КЕВР: Значително поскъпване на природния газ от ноември

Цената на природния газ в България от ноември ще бъде значително по-висока от предходния месец октомври,стана ясно по време навън съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

От " Булгаргаз " отхвърлиха да се ангажират с съответни числа, само че прецизираха след съвещанието, че цената към днешна дата ще бъде с към 15% под равнището на показателя на нидерландската борса TTF. В момента търговията там се прави на равнище от51 евро за мегаватчас.

Цената на природния газ в България за октомври е 60 лв. за мегаватчас, а на 11 октомври " Булгаргаз " внесе предложение за повишение на ценатаот 1 ноември с малко над 11% до 67,27 лв. за мегаватчас.

Ако събитията на пазара се запазят, покачването на цената на природния газ ще бъде значително - евентуално даже и с повече от 20 на 100, сочат изчисленията.

По време на съвещанието Веселин Синабов, член на Съвета надиректорите на " Булгаргаз ", разяснява, че повода за покачването е обстановката на международните пазари, от една страна, а от друга - това, че един от доставчиците с атрактивни ценище достави газ на долното равнище на контрактуваните количества, което ще наложи покупката на газ от различен снабдител, само че на по-висока цена, с цел да бъдат обезпечени доставките.

Председателят на КЕВР Иван Иванов означи и сезонния фактор - въпреки и по-мека, есента оказва въздействие върху потреблението на газ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР