Цената на олиото тревожи немалко българи. Тя скача непрестанно от

...
Цената на олиото тревожи немалко българи. Тя скача непрестанно от
Коментари Харесай

Сега 5 лв, скоро 7 лв? Могат ли да спрат поскъпването на олиото в България?


Цената на олиото тревожи значително българи. Тя скача непрекъснато от есента на 2021 насам. Говори се, че скоро ще се продава за 7 лева Може ли Корнелия Нинова да спре повишаването? Емилия Милчева за мазните борби в България.

Вицепремиерката и министърка на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова се лъже, в случай че счита, че може да разгроми цената на олиото като вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия. Нинова няма да може да приключи тези мазни битки с отличие.
Редакцията предлага
Нинова: обещания и закани

В опит да завоюва утвърждението на, Нинова даде обещание да задвижи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със сигнал за картел и монопол, да прати Комисията за отбрана на потребителите на инспекции, а Комисията по стоковите тържища и борсите " потегля по пазарите и складовете, с цел да забележим какво се крие ". Наред с това тя заплаши производителите: " Искам да им кажа, че няма да позволим малко на брой да станат милионери за няколко дни на гърба на българския народ с повишението на цените. Ще срещнете цялата мощ на страната, всичко, което ни разрешава законът, всички институции ще се вдигнат на крайник и няма да позволим посредством далавера да изнудвате в тези сложни моменти на рецесии българския народ. "

Това са просто изречения. Впрочем, в българския Наказателен кодекс (НК) от времената на социалистическата страна и тогавашната регулация на цените са останали текстове, предвиждащи санкции за тези, които продават стока на повишена цена - отнемане от независимост до две години или санкция от 100 до 300 лв.. Макар че имаше концепция тези неработещи текстове в член 225 да отпаднат, те към момента са в Наказателен кодекс, както и други безполезни. Разпоредбата не докара до санкции нито по време на Лукановата зима, когато имаше далавера поради недостиг на куп артикули, нито в края на 1996 година. В началото на пандемията от Ковид-19 - през март 2020, обаче този ненужен текст бе усложнен с нов, който гласеше, че в случай че това закононарушение е осъществено в изключително състояние, наказването е от 1 до 3 години затвор и санкции от 5000 до 10 000 лв.. Преди две години, отново с аргумента за изключителното състояние, Българска социалистическа партия и нейната лидерка Корнелия Нинова се пробваха да вкарат следващ неработещ текст за таван на цените на стоките и услугите като опит за битка със спекулата, отритнат поради президентско несъгласие. Макар да дадоха обещание нов, по-прецизен, подобен по този начин и не последва.

В изискванията на пазарна стопанска система цените, в това число на олиото и останалите хранителни артикули, се дефинират от търсенето и предлагането. Изключение вършат цените на тока, парното, ВиК-услугите за битови клиенти, на цигарите и природния газ. Няма по какъв начин да бъде избрана като " далавера " цената на олиото - няма недостиг на олио, има задоволително, само че цената му варира към и малко над 5 лв. (2.56 евро) за литър. Ако ръководещите желаят да контролират пазара, биха могли да деблокират количества от държавните запаси и военновременни ресурси. Друг вид е да подкрепят уязвимите групи - посредством парични помощи или в натура, посредством пакетите хранителни артикули за обществено слаби.

По информация на Tridge.com - онлайн издание, което дава комерсиална информация за храните и цените на селскостопанските артикули, през 2020 България е четвърта в света по експорт на рафинирано слънчогледово олио с дял от 3.39%. Най-големите експортьорки са Украйна (46%) и Русия (23%). В България цената на олиото пораства още от септември 2021 и е една от стоките в дребната потребителска кошница, записали най-голямо повишаване. Още тогава, по данни на Евростат, животинските и растителни масла и мазнини в България означиха най-голямото повишаване в Европейски Съюз на годишна база - с 25.2%. Но служебният кабинет на президента Румен Радев пропусна този факт, както пренебрегва и старта на повишаването на електрическата енергия за бизнеса.

От предходната есен обаче и цената на суровината - слънчогледовото семе, на процедура се удвои. От 800-900 лв. на звук стигна 1800-2000 лв. при започване на март. Поскъпването не е единствено за България - от американските заводи за чипс до българските производители на храни, всички заплащат по-скъпо. Наред с това са нараснали оперативните разноски на производителите - опаковки, сила и други консумативи, в това число и поради прекъснатите вериги на доставки.

Така че, когато един министър на стопанската система и промишлеността споделя, че цена от 5 лв. в магазините е далавера, а индустриалната цена на олиото е 2 лв., му бяга пазарната логичност. Имаме 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4.5 години произвеждане на олио, споделя Нинова. Права е, че суровина не липсва, както и че притежателите на слънчогледово семе не бързат да продават в очакване да се вдигнат още цените. Но няма по какъв начин да ги накаже - все едно да глобиш АЕЦ " Козлодуй " или производителите на зелена сила, че се възползват от пазарната обстановка с рекордните цени на силата и образуват големи облаги.

Какво може да направи Комисия за защита на конкуренцията?

В пълномощията на Комисия за защита на конкуренцията е да ревизира дали няма сговаряне на цените при производителите на олио в България - пет-шест са огромните компании, пазарът не е огромен. Комисията може да стартира секторна инспекция за нарушаване на член 15 и 21 от Закона за защита на конкуренцията - за неразрешени съглашения, както и корист с господстващо или монополно състояние. Подобни инспекции обаче траят месеци, а в случай че въобще бъдат потвърдени нарушавания на антимонополното законодателство, има санкции до 10% от оборота за предходната финансова година. После стартират да се точат каузи. Така да вземем за пример през 2018 година Върховният административен съд удостовери решение на Комисия за защита на конкуренцията от 2013 година, с което бяха санкционирани няколко сдружения за произвеждане на бутилирано слънчогледово олио - поради картел. Сумата беше смешна - малко над 2 милиона лв..

Комисия за защита на конкуренцията към този момент мълчи. Данните за постъпили тъжби досега не удостоверяват изказването на Нинова, че Комисията е " задвижена " по сигнал за картел. Преди да слезе от власт, ГЕРБ бетонира членовете на Комисия за защита на конкуренцията, удължавайки изтичащия им 5-годишен мандат с още две години - до юни 2023 година. Дотогава Комисия за защита на конкуренцията се " популяризира " с обстоятелството, че не откри съществени нарушавания при инспекциите си на пазара за горива. Каквото и да свърши за олиото обаче, няма да спре повишаването му. Все едно дали Нинова и други като нея ще се изправят на крайник.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР