Цената на най-голямата криптовалута Биткойн се срина до почти 50%

...
Цената на най-голямата криптовалута Биткойн се срина до почти 50%
Коментари Харесай

Срив в пазара с крипто активи изтри над 1 трилион долара

Цената на най-голямата криптовалута Биткойн се срина до съвсем 50% под върха си от близо 68 хиляди $ в средата на ноември. За този период от нея са изтрити над 600 милиарда $, а общо от всички крипто активи сумата е над 1 трилион $, оповестява, като се базира на данни на Bloomberg.

През миналите 7 дни цената на Биткойн се намали с над 17% до 34.8 хиляди $, а другата огромна критовалута Ethereum отчете намаляване с над 25% до 2,5 хиляди $. Цената на акции на платформи, на които се търгуват те, също се срина. Борсата Coinbase загуби над 13% от пазарната си капитализация и към този момент е 50 милиарда $, в случай че при борсовия си дебют през април предходната година тя беше оценена на 100 милиарда $. Подобна беше загубата и при крипто банката Silvergate Capital. Двоен беше ударът и върху MicroStrategy, чиито акции спаднаха с над 17%.

В момента това е част от развой на известно евакуиране на средства от рискови активи в световен мащаб поради предстоящото прекъсване на паричните тласъци на Федералния запас и идното покачване на лихвите през тази година. Волатилната природа на криптовалутите ги прави обект на още по-големи разпродажби в сходни моменти. Според Coinglass за 24 часа 239 хиляди търговци са затворили позиции за 874 млн. $.

Миналата седмица показателят Nasdaq Composite направи най-лошото си показване от 2020 година насам, седмичен спад регистрират и другите основни американски борсови показатели - S&P 500 и Dow Jones 30. Там повода беше и разочароващият доклад на Nеtflix, който срина акциите му с над 20%. Бягството от рискови активи удари и софтуерните и интернет компании на Уолстрийт, които през последните две години са любимците на вложителите. Metа се елементарни с над 4%, Amazon с съвсем 6%, Alphabet с над 2.5%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР