Цената на хляба неминуемо ще се вдигне, ако се върне

...
Цената на хляба неминуемо ще се вдигне, ако се върне
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли хлябът

Цената на хляба неизбежно ще се вдигне, в случай че се върне ставката Данък добавена стойност, декларират браншовици. Опасенията, че прекъсването на вноса на зърно от Украйна ще оскъпи производството към този момент не се оправдават. Към момента няма покачване в цените на брашното, тъй като складовете и на зърнопроизводители, и на търговци, са цялостни с пшеница.
 
Над милион и половина тона пшеница залежават у нас, а жътвата на хлебното зърно е след месец и половина. Земеделските производители у нас в никакъв случай не са влизали в нова акция с толкоз доста непродадена стока.
 
" Това, което е хубаво е, че се вижда едва търсене, в действителност е едва, само че го има въпреки всичко. Очакват се кораби на пристанище Варна. Това, което е притеснително и на процедура огромна част от търговците изчакват е в действителност дали ще бъде продължен коридорът, който Русия би трябвало да разпише, с цел да бъде удължен ", съобщи Радостина Жекова, ръководител на добруджанския съюз на зърнопроизводителите пред NOVA NEWS.

Липсват обаче съществени контракти, търсят се дребни количества. Предложенията на търговците за закупуване на пшеница все още са от порядъка на 400 – 420 лв. на звук, до момента в който м.г. покупко-продажбите хлебно зърно стартираха на 650 лв..
 
" Към този миг отпаднаха спекулите на избрани хора, че затваряйки границите на Украйна за експорт на стока към България и Румъния, и Полша, цените ще бъдат нагоре, това не е правилно и няма по какъв начин да бъде, тъй като на процедура цените, които имаме са борсови и се дефинират в международен мащаб. Така че българският консуматор би трябвало да е спокоен – цената на пшеницата върви надолу ", уточни Жекова.
 
В цената на брашното към този момент няма смяна, само че въпреки и главен съставен елемент, то не е единственият, който дефинира цената на хляба. В комерсиалната мрежа цената на най-масовия самун все още е към 1,50 лева

Определиха 17 храни с таван от 10% надценка

Според хлебопроизводителя Спиридон Спиридонов в случай че в действителност, както се приказва, че ще ДДС-то отначало ще се начислява, цената на хляба ще претърпи леко покачване.
 
Спадът в цените на горивата и електрическата енергия няма да компенсират останалите съставни елементи, които непрестанно се подвигат, уверен е Спиридонов. И дава образец с опаковките – в случай че 1 етикет до момента е коствал 0,3 ст., то в този момент е цели 3 ст.
 
 istock istock
" Хлябът не се състои единствено от вода и брашно. Има си доста съставни елементи. Виждате по какъв начин стои и въпросът с работната ръка. Цената за мен няма по какъв начин да стои същата, каквато е сега ", съобщи Спиридонов.
 
На въпрос по кое време въпреки всичко да чакаме покачване в цената на хляба и с какъв брой той отвърна, че производителите чакат да видят какви са окончателните цени и тогава могат да трансформират и да кажат каква ще е цената и с какъв брой ще се увеличи.
 
Между 5 и 10 на 100 е спадът в потреблението на насъщния всяка година, поради намаляването на популацията и ниската му кредитоспособност. Браншовикът обаче е безапелационен, че хората би трябвало да залагат на първокласен самун.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР