Цената на газа в Европа се повишава обратно към 120

...
Цената на газа в Европа се повишава обратно към 120
Коментари Харесай

Отскок на цената на газа в Европа към 120 евро за MWh от 14-седмично дъно от 105 евро



Цената на газа в Европа се покачва назад към 120 евро за мегаватчас, откакто при започване на търговия във вторник спадна до 14-седмично дъно от 105 евро (най-ниско равнище от 1-ви март).

Поскъпването идва на фона на новините за нови наказания на Европейски Съюз против Москва, което води до известно възобновяване на опасенията по отношение на съветските газови доставки за остарелия континент.

Във вторник Европейски Съюз утвърди следващ пакет от наказания, включващ и възбрана на нови вложения в енергийния бранш на Русия, както и забрани за покупко-продажби с съветски държавни предприятия, свързани с военно-промишления комплекс на Кремъл. Все още обаче европейските страни ще не престават да могат да купуват природен газ от своите съветски снабдители.

Междувременно потоците от природен газ през съветския газопровода " Ямал-Европа " още веднъж потеглиха в реверсивен режим - от запада на изток, откакто по-рано в сряда имаше информации, че газовите потоци са тръгнали в естествената си посока от Полша към Германия. " Газпром " изпращаше газ на запад през тази връзка през по-голямата част от този месец на фона на огромното търсене в Европа.
Трябва да се има поради, че газопроводът " Ямал-Европа " нормално съставлява към 15% от доставките на съветски газ за Европа и Турция.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



Но " Газпром " удостовери, че продължава доставките на газ през Украйна с размер от 109,6 милиона кубически метра дневно - като цяло неизменен този месец.

В същото време обаче се чака норвежкият експорт на природен газ за Англия и континентална Европа да спадне на следващия ден заради плануваното прекъсване на находището " Ааста Хансен ".

Въпреки проектите на Европейски Съюз да понижи внезапно съветския газов импорт с две трети в границите на година, блокът към момента би трябвало да попълни запасите си от природен газ преди идната зима, като сега наличността в газовите складове е покрай рекордно ниски равнища.

Междувременно съветският енергиен колос " Газпром " съобщи, че износът на природен газ отвън страните от някогашния Съветски съюз е намалял с 28,5% на годишна база до 30,7 милиарда кубически метра в интервала от 1-ви януари до 15-и март.

Той също по този начин сподели, че добивът на газ за този интервал е бил 111,5 милиарда кубически метра, като цяло неизменен в съпоставяне със същия интервал на 2021 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР