Цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент Ден напред е

...
Цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент Ден напред е
Коментари Харесай

Индустриалци: Цената на тока за бизнеса у нас е най-висока в Европа

Цената на електрическата енергия, контрактувана през борсов сегмент „ Ден напред ” е най-високата в Европа. Базовата цена за мегаватчас търгувана на 3 юли доближи 195,40 лева Това ценово равнище надвишава средноевропейското 2 пъти, а по отношение на пазарите с най-развити стопански системи – Германия и Франция превишението е 3 пъти, обявиха в отворено писмо до енергийния министър Теменужка Перкова Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Според индустриалците от началото на 2019 година, или 183 поредни дни, междинната цена на електрическата енергия за промишлеността в България е по-висока по отношение на тази в Германия и Франция, Австрия, Чехия, Словакия, Швейцария.

Както неведнъж сме подчертавали, точно в такава обстановка е значимо съответното ръководство на електрогенериращи мощности, съобразено с рационално предложение. При реализирани цени, надминаващи 135,30 лева./МВтч (Решение на КЕВР № Ц- 19 от 01.07.2019 г.), че и 147,87 лева./МВтч (по планове на управлението на Топлоелектрическа централа Марица изток – 2, според заявление от 29.03.2019 г.), както и отчитайки разполагаемите мощности на сдружението, състоятелен е въпросът за какво Топлоелектрическа централа Марица изток – 2 не обезпечи „ дефицитните ” 100 МВт мощ. Остава настоящ и неведнъж поставяният от нас въпрос за обезпечаването на потенциали за съответен импорт на електрическа енергия точно в такива случаи – както за задачите на интрадей търговията, по този начин и за застраховане на ликвидност за сегмент „ Пазар ден напред ”, се споделя в писмото до Министерството на енергетиката.

От своя страна Теменужка Петкова съобщи, че няма спекулации с цената тока за бизнеса. „ Българският бизнес е извънредно значим за нас. Той има опция да получава понижение от цената на електрическата енергия още от края на 2015 година. Нашето държавно управление взе доста ясно и изрично решение за това, бизнесът да може да употребява държавна помощ, която европейското законодателство разрешава. Тя е обвързвана с разноските, които се вършат по отношение на силата от възобновими енергийни източници, които влизат в съставния елемент на цената на електрическата енергия ”, съобщи министърът на енергетиката “, разяснява Петкова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР