Цената на едро на природния газ от септември може и

...
Цената на едро на природния газ от септември може и
Коментари Харесай

„Булгаргаз“: Цената на газа от септември може и да е по-висока от прогнозната

Цената на едро на природния газ от септември може и да е по-висока от в началото плануваната от „ Булгаргаз “, съобщи изпълнителният шеф на сдружението Деница Златева по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на което тематика беше цената на синьото гориво, предлагана от публичния снабдител.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разиска през днешния ден препоръчаното от „ Булгаргаз “ поевтиняване с 0,67 % на природния газ за септември.

„ Булгаргаз “ разгласи по-рано през месеца, че предлага за одобряване цена на природния газ за септември от 59,27 лв. за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

КЕВР утвърди цена на природния газ за август от 59,67 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Окончателното предложение за цената на газа ще бъде подадено на 1 септември, само че през последните 2 седмици имаше доста покачване на цената на синьото гориво на борсата в Холандия, сподели Деница Златева. Вчера пазарите се успокоиха и стигна котировки от 34 – 35 евро на мегватчас, уточни тя.

Ако цената на газа на тържищата остане висока, това би довело до нарастване от 5,5 – 6 %, по отношение на първичното предложение от 59,27 лв. до равнища от 62,90 лв., сподели Златева. До края на август обаче има още една седмица, пък и „ Булгаргаз “ може да компенсира част от това нарастване и да не го трансферира напълно на контролирания пазар, сподели още Деница Златева.

Нека българските жители бъдат спокойни, че „ Булгагарз “ ще обезпечи нужните количества природен газ, сподели Деница Златева. Компанията има контракт с Азербайджан, има ресурси в Чирен “, завършват договарянията за доставки по десетгодишен контракт, който ще обезпечи още 1 милиард кубически метра синьо горива. В сдружението нямаме терзания – ще има газ, повтори изпълнителният шеф на държавния газов търговец.

На борсата в Холандия цената на природния газ през вчерашния ден беше от 42 евро за мегаватчас, а през днешния ден търговията стартира при цена 30,50 евро – това е спад от 30 %. Газовите складове в Европа са запълнени на 91 %, а нашето в Чирен – на 92 %, сподели Иван Иванов, ръководител на КЕВР.

Окончателното предложение на „ Булгаргаз “ надали ще падне до в началото препоръчаното от 59,27 лв. за мегаватчас, само че сигурно ще по-ниско от оповестената като допустима през днешния ден цена от 62,90 лв. за мегаватчас, сподели Иван Иванов.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР