Цената на дизела в България продължава да се покачва, а

...
Цената на дизела в България продължава да се покачва, а
Коментари Харесай

Дизелът продължава да поскъпва, вижте как можем да намалим разхода на гориво

Цената на дизела в България продължава да се повишава, а с настъпването на зимния сезон безспорно се покачва и разходът на гориво на колите, а с това и търсенето на суровината.

Цената на горивата в Пловдив е най-ниската в България, като сега междинната цена на дизела у нас е 3,35 лв. за литър и единствено от началото на октомври се е повишила с 10 ст., изяждайки съвсем половината от държавната отстъпка.

Справка в уеб страницата fuelo демонстрира, че това е една от най-ниските цени в Европа - единствено в Полша и Малта горивото е по-евтино. В огромна част от западноевропейските страни по бензиностанциите дизелът се продава за над 4 лв.. Рекордьори са скандинавските страни - там литър коства сред 4,32 и 4,83 лева

Според специалистите, повишаването ще продължи, тъй като с наближаването на зимния сезон търсенето се усилва, а производството и вносът понижават. Големи търговци не изключват и у нас да се стигне до цена от 4 лв. за литър.

Снабдяването с дизел през зимата може в допълнение да се усложни, защото от 5 декември влиза възбрана на Европейски Съюз за импорт на съветски нефт по море, а от 5 февруари и за всички нефтопродукти. Също от 5 декември би трябвало да бъде въведен и ценови таван за съветския нефт. За момента към момента не е несъмнено какъв ще бъде той, само че е ясно, че на цена над него суровината няма да се купува.

С оглед мрачните прогнози на експерти и търговци, от сътрудниците от трафикнюз потърсиха препоръки по какъв начин да понижим разхода на гориво на автомобила си и подбрахме 10-те най-разпространени и ефикасни от тях:

НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА 

Движение с 10 км/ч по-ниска скорост, икономисва от три до пет литра гориво при изминаване на над 500 км. Това никога не удължава времето на пътешестване – губи се не повече от три-четири минути на 100-километрово пътешестване по автомагистралата.

ПРЕВКЛЮЧВАЙТЕ СКОРОСТИТЕ НАВРЕМЕ

Скоростта на мотора дефинира разхода: за допустимо най-икономично шофиране горната предавка би трябвало да бъде включена преди 2500 оборота на бензинови коли и 2000 оборота на дизелови коли. Лош табиет е да оставяте автомобила си последователно да усилва скоростта при превключване на предавките във прогресивен ред, или пък дълготрайно да задържате спирачката или внезапно да спирате при превключване на предавките в низходящ ред. И в двата случая разхода на гориво се усилва.

ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИТЕ ГУМИ И ПРОВЕРЯВАЙТЕ РЕДОВНО НАЛЯГАНЕТО

Недостатъчно напомпаните гуми водят до увеличение на съпротивлението при търкаляне и затова до свръхразход на гориво. Един бар по-малко от нужното налягане в гумите се равнява на 5% по-висок разход на гориво.

ПОДГРЯВАЙТЕ ДВИГАТЕЛЯ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ

Не е нужно да загрявате мотора на колата прекомерно дълго, само че въпреки всичко е добре да го вършиме, в случай че желаете да спестите от разхода, изключително през зимата. Новите коли нормално нямат потребност да " загреят ", само че и при тях разходът понижава, в случай че сте оставили мотора да поработи известно време, преди да потеглите.

НАМАЛЕТЕ ТОВАРА В АВТОМОБИЛА

Багажът, който превозвате с автомобила си, въздейства на разхода на гориво. Ако имате опция се пробвайте да не взимате ненужни неща с вас – кутии, торби, принадлежности. Когато не пътувате на надалеч от вкъщи, бихте могли да ги оставяте у дома или в гаража. Също по този начин, постоянно може да се видят коли, които се движат с празен багажник на покрива. Трябва де са знае, че тези детайли водят до увеличение, освен това съществено, на разхода на гориво. Понякога разликата доближава до 2,0 л/100 км. Разходът се усилва и при шофиране на отворен прозорец с висока скорост.

ПОЛЗВАЙТЕ КЛИМАТИК ПО-РЯДКО

Макар жертването на удобството при пътешестване поради икономии не всеки път да е целесъобразно, избягвайте използването на климатик в градски условия, когато не е належащо потреблението му. Измерванията демонстрират, че климатикът изгаря към 0,5 литра на час. Това е съвсем 10% от потреблението на гориво от 1,6-литров атмосферен мотор при пътешестване със скорост от 90 км/ч. Цифрата не е толкоз стряскаща, само че мнозина не помнят, че компресорът на климатика изяжда освен гориво, само че и пречи на ускорението. Загубата на мощ е също към 10%, което за динамичността на някои мотори е много значително.

ИЗКЛЮЧЕТЕ ДВИГАТЕЛЯ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПРЕСТОЙ

Системата Stop and Start, която подрежда запалването да бъде спряно незабавно щом скоростта падне под 5 км/ч, към този момент се употребява в новите транспортни средства. Според производителите той разрешава до 8% спестявания. В реалност тази цифра е годна единствено в случай че шофирате най-вече в град с доста задръствания; в действителни условия е по-скоро към 3%. В този случай правилото остава годен, изключително откакто актуалните стартери и акумулатори съвършено устоят на постоянно стартиране.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ АВТОПИЛОТА РАЗУМНО

В допълнение към комфорта и спокойствието, които той обезпечават новите коли, круиз контролът дава опция да се избегне излишно ускоряване и закъснение и затова да се понижи потреблението. Това също по този начин покачва сигурността, защото лидерът към този момент не гледа непрекъснато в скоростомера.

ПРОВЕРЕТЕ ВЪЗДУШНИЯ ФИЛТЪР

Замърсеният въздушен филтър лимитира притока на въздух в мотора, което утежнява продуктивността и икономичността. Въздушните филтри са лесни за инспекция и промяна. Извадете филтъра и го насочете към мощна светлина. Ако не можете да видите, че светлината идва през нея, имате потребност от нов.

ЗАРЕЖДАЙТЕ КАЧЕСТВЕНО ГОРИВО

И не на последно място по значимост – зареждайте качествени горива. Използването на гориво с ниско качество води до прибързано задръстване на дюзите, нарушавайки пропусквателната им дарба и процеса на смесообразуване. Разходът на гориво при некачествено гориво се усилва доста.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР