Цената на бензина надмина 1,70 евро за литър и предизвика

...
Цената на бензина надмина 1,70 евро за литър и предизвика
Коментари Харесай

Българите купуват най-скъпия бензин в ЕС заради ниските си доходи

Цената на бензина надмина 1,70 евро за литър и провокира у мнозина в Германия същински потрес в дните преди Коледа. На една бензиностанция в Кьолн клиентка споделя пред кореспондент на общественоправната телевизия АРД, че към този момент купува бензин за не повече от 5 евро, а друга твърди, че обмисля дали да не продаде колата си и да пътува към този момент с железниците.

При това горивата в Германия надалеч не са най-скъпите в Европа. В Нидерландия един литър бензин струваше през ноември над две евро. Втора в тази ранглиста е Дания. Излиза, че даже и при 1,74 евро за литър цената в Германия се оказва относително евтина. Най-ниската цена за бензин в границите на Европейски Съюз обаче е в България – към 1,20 евро за литър, показва изданието.

Ако вземем поради разликата в приходите на обособените страни обаче, се получава много по-различна картина. Според Института за немска стопанска система, най-високите чисти приходи са в Люксембург и Дания – надлежно над 5600 и 4600 евро месечно след налози. В Германия междинният приход на семейство с двама възрастни и едно дете възлиза на 3519 евро. А най-ниски междинни приходи имат българите – 692 евро.

Така излиза, че в Германия 100 литра бензин могат да се купят с 5 % от месечния приход, а в Дания с 4,3 % – макар по-високата цена на бензина там. Най-евтин бензинът излиза на люксембургчани: за 100 литра те би трябвало да отделят единствено 2,7 на 100 от месечния си приход. На другия полюс са потребителите в България, които поради ниските си приходи, купуват най-скъпия бензин: 100 литра бензин съставляват 17,4 % от междинните приходи на българите.

Сходна взаимозависимост се следи и във връзка с цената на природния газ. Едно приблизително немско семейство дава 1,8 % от месечния си приход за газ, почти толкоз коства суровината също и на датчаните. По-евтина тя е за люксембургчани. Повечето останали европейци обаче заплащат доста повече за газ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР