Цената на агнешкото у нас остава без промяна и за

...
Цената на агнешкото у нас остава без промяна и за
Коментари Харесай

До 30 лева за килограм агнешко за Гергьовден

Цената на агнешкото у нас остава без смяна и за Гергьовден. В магазините обичайното за празника месо, което не е импорт, съвсем доближава 30 лева Във фермите цената е 20 лева за кг, само че наложително се купува цяло агне и е с авансово записване.

Агнешкото месо е наложително за празничната софра на Мариана. Цената за други обаче е непостижима.

" Човек отделя някакви средства въпреки всичко, въпреки че мога да кажа, че тази година цените са много по-високи и даже сега това, което го закупувам, го закупувам за подарък за родителите ми, тъй като те са пенсионери и не могат да си разрешат да си купят месце за празника, тъй че оказваме помощ с каквото можем ", споделя Марияна Иванова.

В този магазин в Пловдив зареждат агнешко месо от Велинград. Отчитат, че в случай че преди фамилиите са можели да си разрешат по цяла плешка или бут, в този момент взимат на кг.

" Хората в този момент нямат толкоз пари да дават за агнешкото 27-28 лева, 30 лева - не е като преди. От Македония и Румъния идва агнешко по-евтино. Хората желаят по-евтини, само че българското агне по-хубаво, само че по-скъпичко малко ", споделя Селим Дилмен – притежател на магазин за месо.

Животновъдите у нас също се конкурират с вноса от прилежащите страни.

" Нормално купуват, само че като имаше тая година отново от Македонията един месец и по-рано и те се наситиха за огромните вериги и взимат по по-малко. Даже има места, сега се чудят какво да си вършат агнетата ", счита Димитър Вършилов - животновъд

По данни на браншовите организации 70 % от месото за празниците отвън огромните градове се купува непосредствено от фермите. Цената при фермерите за живо тегло в този момент е 10 лв..

" Около огромните градове доста се търсят, а там дето е Северна България и някои погранични места агнетата им остават няма кой да ги купи ", добавя Димитър Вършилов - животновъд.

Българското агнешко може да се познае в магазините по синия щемпел, до момента в който това от импорт е с алена маркировка, предава БНТ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР