Целувките са забележителна дейност. Най-ранната грамотна култура, шумерите, пишат за

...
Целувките са забележителна дейност. Най-ранната грамотна култура, шумерите, пишат за
Коментари Харесай

Целувката – един устен изпит по химия и физика

Целувките са забележителна активност. Най-ранната грамотна просвета, шумерите, пишат за целувките в своята лирика. Всички знаем Кама Сутра – в книгата се посвещава цяла глава извънредно на разнообразни способи и техники на целуване. Херодот споделя, че персите посрещат тези с еднакъв обществен статус с целувка по устата, а тези с по-нисък статус – с целувка по бузата. Той също по този начин загатва, че тъй като гърците ядат краве месо, египтяните не ги целуват по устата, тъй като кравите са свещени за тях.

 Maestranza-1

Нещата обаче фрапантно се трансформират с възхода на християнството. Целуването с сантиментални цели изчезва в доста култури (поне публичното) в продължение на няколкостотин години, до момента в който не се появи още веднъж през 11 век. Жарките любовници от литературата, като шекспировите Ромео и Жулиета, въплъщават ножа с две остриета, който е сантименталната обич – по едно и също време вълнуваща и освобождаваща, само че също и недобросъвестна и рискова.

Но за какво целуването е толкоз хубаво, че постоянно сме склонни даже да захвърлим здравия разсъдък и хигиена поради него? Също по този начин – целуването заучено или инстинктивно държание е?

Онези, които имат вяра, че целуването е, най-малко частично, заучено държание, считат че то може да идва от интервала, когато нашите предшественици са употребявали езиците си, с цел да си дават храна в устите един на различен. Освен с тази хранителна цел, също се спекулира, че може да съществува връзка сред удоволствието от целуването и чувството за комфорт при хранене, когато сме бебета. За бебетата кърменето не е единствено с питателни цели, само че е значимо и за определяне на връзка с друго човешко създание. Смята се, че може би тези ранни мемоари основават мощни подсъзнателни асоциации сред използването на устата и сигурността, привързаността и надлежно любов.

 William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) - A Little Coaxing (1890)

Основен факт в поддръжка на теорията, че целуването е най-малко частично заучено, а не инстинктивно, е, че с изключение на образци за най-различни култури през историята, които въобще не са се целували (от които има много), даже и през днешния ден почти 10% от хората не се целуват.

И все пак 90% от нас го вършат. Така че за какво хората, най-малко на пръв взор, наподобяват предразположени да се любуват на целуването откакто го заучат – по-скоро бихме предположили, че хората ще странят от сходен тип продан на микроби, който не е безусловно нужен?

Интересно е да отбележим, че изследвания демонстрират, че до момента в който двата пола нормално обичат целуването наедно, мъжете са по-склонни да избират целуването преди секс – когато задачата му е ориентирана повече към полова възбуденост и евентуална генетична съгласуемост – до момента в който дамите са по-склонни да предпочитайте целуването след секс – когато функционалността му е да предизвиква връзката и обвързаност.

 Jean-Honoré Fragonard - The Stolen Kiss

Оказва се, хормоните, които тялото ви отделя по време на целувки, се трансформират в хода на връзката. Целуването на нов сътрудник подтиква отделянето на допамин, което основава това възприятие на влюбване, на неспокойствие и предпочитание (и глупавост). От друга страна, мозъкът ви освобождава окситоцин, когато се целувате със същия сътрудник за избран интервал от време, а това предизвиква привързаността, връзката и способността за безпределно гледане на сериали.

Установено е и, че двойките, които са в дълготрайна връзка и постоянно се целуват, имат по-здрави, щастливи и удовлетворяващи връзки. Това не може да се каже за двойки, които единствено вършат доста секс, само че не се целуват толкоз. Целуването, наподобява, е доста по-интимен акт от секса за множеството хора.

Освен цялата химия, която се случва в тялото по време на целуване, за множеството хора този акт просто е доста прелестен. Човешкият език и устни са цялостни с нервни окончания и полагането им върху езика и устните на някой различен, който в действителност ни подхожда, не е неприятен метод да убием малко време, даже с риск да получим милиарди бактериални кафези.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР