Целта, както я формулира министърът на икономиката Роберт Хабек, са

...
Целта, както я формулира министърът на икономиката Роберт Хабек, са
Коментари Харесай

Германия пести енергия: Какво вече ще е забранено от септември

Целта, както я формулира министърът на стопанската система Роберт Хабек, са " обилни икономии на газ ", което е постижимо с " общонационално изпитание ". В тази връзка немското държавно управление одобри две постановления със съответните ограничения. Едното от тях влиза в действие на 1 септември т.г. и ще важи до 28 февруари следващата година, а второто – от 1 октомври за период от две години. Преди това то би трябвало да бъде утвърдено от Бундесрата – Горната камара на немския парламент, пишат от " ".

Температурата в жилищата

От септември отпада условието за поддържане на минимално позволена температура в жилищата чартърен. Така наемателите ще могат да отопляват по-малко жилищата, в случай че желаят да пестят сила. Същевременно обаче те са длъжни да се грижат да не пораждат от това вреди в пространствата, да вземем за пример да ги проветряват постоянно.

Отоплението на частни басейни

Частни басейни, без значение дали открити, или закрити, към този момент няма да могат да употребяват газ за стопляне на водата. Изключение вършат случаите, когато басейнът се употребява за лечебни процедури. Тази мяка не важи за басейните в хотели, почивни комплекси или рехабилитационни центрове.

Максимална температура в публичните здания

В публичните здания пространствата ще се отопляват по-малко – температурата не трябва да надвишава 19 градуса по Целзий. Досега 20 градуса беше целесъобразната минимална температура в работните пространства на публичните здания. Освен това в коридори, фоайета или по-големи пространства с техника по опция към този момент не би трябвало да се отопляват. Тези ограничавания не важат да вземем за пример за клиники и обществени домове.

Топлата вода в публичните здания

Друга мярка за икономии визира топлата вода в публичните здания, и по-специално за умивалниците, които се употребяват главно за миене на ръце. Ако водата там се затопля от бойлери, в това число проточни уреди, те ще се изключват. Ако водата се подгрява централно, тогава температурата ще бъде намалена. Изключения вършат учебните заведения, детските градини, центровете за обществени грижи и лечебните заведения.

Осветлението на здания и монументи

Вече няма да се осветяват нощно време постройките и паметниците в Германия, което до момента се правеше по чисто естетически съображения или за повече представителност. Изключение се позволява за кратковременно осветяване по време на културни събития или национални увеселения. Мярката не важи за защитното и спешно осветяване на обекти.

Светлинните реклами и витрините на магазини

Светлинните реклами ще се изключват от 22 часа до 6 часа сутринта. Изключение се прави единствено за тези светлинни надписи и табели, които служат за сигурността на придвижването, да вземем за пример на подлези или автобусни спирки. Забраната за нощно осветяване важи също и за витрините на магазини.

За вратите на магазините

Магазините, които се отопляват, не могат да държат входните си порти непрекъснато отворени. Ограничението важи от септември до края на февруари. Същото важи и за други порти и портали, през които може да се губи топлота.

Температурата в работните пространства на компании

Няма категорично наставление за съкращаване на температурата в офиси, само че самите компании също ще могат да отопляват по-малко работните пространства. По-скоро тук става въпрос за непринудено вдишване на отговорност за осъществяване на икономии от отопление.

Наемателите би трябвало да бъдат навреме осведомени

Доставчиците на газ и притежателите на по-големи жилищни здания са длъжни навреме да осведомят клиентите си, респективно наемателите, за предстоящите по-високи цени и благоприятни условия за икономисване на сила – най-късно при започване на отоплителния сезон.

Що се отнася до второто разпореждане на немското държавно управление, което ще важи от началото на октомври за период от две години, там са планувани да вземем за пример годишни механически обслужвания на отоплителните съоръжения в здания, които се отопляват с газ, замяна на по-старите и неефикасни топлинни помпи, които използват доста сила. Компаниите с годишно ползване на сила от 10 гигаватчаса или повече се задължават да усъвършенстват потреблението на сила.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР