Целта е да се коригира речното корито с цел превенция

...
Целта е да се коригира речното корито с цел превенция
Коментари Харесай

Укрепват река Боянска, спират лупингите в коритото

Целта е да се поправя речното корито за предварителна защита от наводнения и обезопасяването на сектора от произшествия, изясни зам.кметът на Столична община Ирина Савина при инспекция на обекта.

Проектът включва корекцията на речното корито е в сектора от ул. „ Иван Сусанин “ до ул. "Вихрен ".

"Цялостният план включва възобновяване на речното дъно, на каменната обшивка, отливане на нови защитни шапки по продължение на коритото и монтаж на парапет. Ще има и озеленяване сред пътното платно и защитния парапет ", сподели още Савина.

Поставянето на защитния парапет е по искане на локалните поданици, поради поредност от произшествия в сектора.

"Тази зима преди Нова година излетя кола в коритото ", сподели кметът на регион "Витоша " инж. Теодор Петков.

И това не е единственият сходен случай.

"Имаше няколко произшествия с коли. Самото дъно беше в доста неприятно положение, а тук е извънредно натоварено. Това е една от главните улици за квартал "Павлово ", до 5-о главно учебно заведение, читалище "Витоша " и с построяването на защитни мантинели, считам, че няма да има повече сходни произшествия ", добави Теодор Петков.

Ремонтът е на стойност е 610 хиляди лв., като в тази сума са включени всички действия, с инвеститорския, авторския и строителния контрол. Парите са от бюджета на Столична община.

И защото има осъществени икономии от строителя, ще бъде възобновено дъното и фугите на речното корито от ул. "Вихрен " до бул. "Тодор Каблешков ".

Целият план би трябвало да завърши до пролетта.

"Водата е с извънредно огромен водосбор, защото съвсем всички реки потеглят отсам, тъй че този сектор се нуждаеше несъмнено от ремонт ", добави кметът.

Засега там не е имало наводнения, само че Теодор Петков прикани да не се употребява речното корито за бунище, тъй като точно боклуците затлачват речното корито и след това преливат деретата.

По думите му при последното разчистване на речното корито са извадени какви ли не отпадъци - гуми, печки, пружини, стереопори и какво ли още не, което провокира и преливанията на деретата и на реките.

Следващият обект на Столична община е река Владайска, която остава към този момент единствения сериозен сектор в София, заяви още кметът Ирина Савина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР