Целта е борба с финансирането на тероризмаНови по-строги правила за

...
Целта е борба с финансирането на тероризмаНови по-строги правила за
Коментари Харесай

Конфискуват имоти на избягали бандити

Целта е битка с финансирането на тероризма


Нови по-строги правила за конфискуване на нелегално добито имущество ще влязат в действие в страните от Европейския съюз. Промените плануват да може да се конфискуват парцели и пари на укрили се от правораздаването бандити. Значително ще бъде улеснено и конфискуването на парцели на нарушители, които се намират в друга страна-членка на Европейски Съюз, т.е. жилища и вили на българи в страни като Испания, Гърция и Франция. Вчера краткотрайното политическо съглашение, реализирано от Европейския парламент и Съвета по отношение на предлагането на Европейската комисия за нови правила за замразяването и конфискацията на активи през границите, беше доказано от държавите-членки, оповестиха публично от Европейската комисия. Предложението беше признато като част от ограниченията на Европейски Съюз за усилване на битката против финансирането на тероризма.

 02-02 Новата инструкция на Европейски Съюз уголемява обсегът на имуществото, което страните от Европейски Съюз ще може да конфискуват по дело, почнало в друга страна членка. Промените плануват страните от Европейски Съюз по искане на друга страна членка да може да конфискуват активи, които не са директни доходи от закононарушение, както и активи, които принадлежат на трето лице. Освен това ще може да се конфискува имущество даже, в случай че към момента няма наказание, да вземем за пример в случай че обвиненият е избягал, се показва в претекстовете на Европейската комисия. Ако тези оферти бъдат дефинитивно признати и влязат в действие, ще може доста по-лесно да се конфискуват парцели и пари на нарушители и на техните съпруги, които се намират в друга страна от Европейски Съюз, както и средства на бандити, които не е потвърдено, че са добити от съответно закононарушение.
“Приветствам политическото съглашение за нови правила за улеснение на конфискацията на трансграничните активи ”, разяснява Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равенството сред половете. “В момента 99% от приходите от закононарушения остават в ръцете на нарушители и терористи. Настоящото законодателство на Европейски Съюз по отношение на взаимното признание на заповеди за конфискация или заледяване на активи зад граница е остаряло и е предразположено към малки врати. Държавите-членки би трябвало да си сътрудничат по-добре и доста по-бързо. Нашият нов набор от правила ще се ползва директно в държавите-членки със общоприети документи, ясни периоди и по-добра връзка сред националните органи ”, добави тя. Промените се оферират, тъй като съгласно Европол единствено 1,1% (1,2 милиарда евро) от всички доходи от незаконна активност в Европейски Съюз са иззети, се показва в формалните претекстове за смяната. Предстои директивата да бъде публично утвърдена от Европейския парламент.

Дават период от 48 часа


Замразяват имущество преди присъда


Новият правилник на Европейски Съюз планува ускорени периоди за лишаване на имущество, добито от незаконна активност. Дава се период по 48 часа, с цел да бъде приета и изпълнена една заповед за заледяване на имущество. Целта е престъпно проявените лица да нямат опция да укрият имущество и активи. Още при подозрение за осъществяване на незаконна активност парите, къщата и другата благосъстоятелност на заподозряния ще може да се запорират от съда. След осъществяване на правосъдно произвеждане може да последва заповед за конфискация. Предлага се жертвите от закононарушение да бъдат първите, които ще получават обезщетение при разпределянето на иззетите активи.

Евродепутатът Емил Радев:


Взаимно ще се признават правосъдните решения

 Емил Радев Емил Радев
Регламентът ще докара до взаимно признание на всички правосъдни решения по наказателноправни въпроси, свързани с решенията за застраховане и конфискация, разяснява за „ Труд ” Емил Радев, евродепутат от ЕНП-ГЕРБ. Решения, постановени в една страна от Европейски Съюз, ще бъдат по принцип директно признавани и изпълнявани в друга страна членка, изясни той. Обхватът на видовете конфискация ще бъде необятен, като да вземем за пример основаваща се на цената конфискация и несвързана с присъда конфискация, в това число някои системи на превантивна конфискация, при изискване че съществува връзка с закононарушение.

Отнемат незаконни активи и от родственици у нас


Дело за 2,2 милиарда лева против Цветан Василев чака отговор от съда в Люксембург


Прилага се и гражданска конфискация

 Банкерът дезертьор Цветан Василев. Банкерът дезертьор Цветан Василев.
Отнемането на незаконно имущество от родственици на бандити се практикува у нас още от 2005 година, когато стартира работа н.нар. Комисия “Кушлев ”. Това припомниха през вчерашния ден специалисти пред “Труд ”. Оттогава до 2102 година комисията запорираше парцели, сметки, дружествени дялове на всеки обвинен, а който съдът го признаваше за отговорен, внасяше иск за отнемането на имуществата в съда. Отнемаше се освен персоналното имущество на наказания, само че и това, добито общо със брачната половинка му или дамата, с която живее, както и това на децата им. За недействителна бяха обявявани покупко-продажби, в случай че са подписани със брачна половинка, някогашна брачна половинка, жена, с която живее, майка, татко и други родственици. След гибелта му се отнемаха парцели на вдовицата и другите му наследници.

Всичко това се прави и до момента, като в допълнение през 2012 година бе въдена гражданската конфискация. С нея се лишава имущество, преди да има влезнала в действие присъда.

През март т.г. във връзка иск на Комисията по противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) за конфискация на активи на банкера дезертьор Цветан Василев и още 27 лица за 2,2 млрд.лв. Софийският градски съд (СГС) изпрати питане до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Основни въпроси в него са дали европейското право позволява страните, членки на Европейски Съюз, да одобряват разпоредбите за гражданската конфискация, неосновани на присъда и дали наказателното произвеждане против обещано лице задоволително, с цел да се инициира процедура по гражданска конфискация против него. Софийски градски съд попита и дали следва правото на Европейски Съюз да се схваща като гарантиращо използване на презумпцията за невиновност и забраняващо конфискация, неоснована на присъда. Практиката е, до момента в който съдът в Люксембург се произнесе, исковете на КПКОНПИ да бъдат замразявани. В момента са във фризера няколко от общо 300 водени каузи.

В съда


Прекратиха иск против наказан по „ Килърите “


Делото за лишаване имущество на над 3,6 млн. лева от наказания доживот Георги Вълев по делото “Килърите ” е била прекъснато още преди месец. Това стана ясно през вчерашния ден в Окръжния съд във Велико Търново, където бе плануван процеса. Оказа се, че КПКОНПИне била завършила инспекцията си в законовия 10-месечен период. От комисията към този момент са внесли тъжба срещу прекратяването в Апелативния съд във Велико Търново. Искът против Вълев е за 3 611 169 лева През 2011 година Окръжният съд запорира 54 парцела на Вълев за близо 10 млн. лева, а през 2016 година съдът освободи от запор 13 парцела, тъй като били купувани с потвърдени приходи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР