Целият лот между Калотина и Драгоман от автомагистрала Европа“ вече

...
Целият лот между Калотина и Драгоман от автомагистрала Европа“ вече
Коментари Харесай

Цеков и Гвоздейков се похвалиха със завършен лот от магистрала „Европа“

Целият лот сред Калотина и Драгоман от автомагистрала „ Европа “ към този момент е изцяло построен. Отсечката е с дължина 14.5 километра, като първите 6.5 километра от нея бяха пуснати в придвижване преди Великденските празници от служебния министър Иван Шишков. Останалите 8 километра също са построени, само че към момента нямат Акт 16. Въпреки това транспортният министър Георги Гвоздейков и районният Андрей Цеков направиха ревизия на лота и се похвали със цялостното му довеждане докрай.

Една стъпка по-близо сме до това да имаме пълноценна транспортна съгласуваност със Сърбия “, съобщи Цеков по време на ревизия, представен от Българска телеграфна агенция.

Предаването и приемането на построения сектор е осъществено с вчерашна дата, посочи министърът. Назначената комисия от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е подписала Акт 15 на правата и след приемането на обекта от възложителя следва назначението на Държавна приемателна комисия за издаването на Акт 16 и разрешението за прилагане от Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК).

От пресцентъра на Министерство на районното развиване показаха за Economic.bg, че Акт 16 ще бъде публикуван в границите на по-малко от месец.

Трасето е изпълнено в един извънредно тежък интервал, съвпадащ с Коронавирус рецесията през 2020 година, високите инфлационни процеси през 2021 и 2022 година, както и с политическата неустойчивост, включваща 3 постоянни кабинета и 4 служебни. Независимо от това, в един извънредно къс интервал, сред 2020 година и сегашния миг, автомагистралата е приключена и призната от възложителя АПИ “, съобщи още Цеков.

Припомняме, че строителството на сектора стартира през 2020 година По контракт дейностите трябваше да приключат при започване на 2022 година Сроковете обаче непрестанно бяха удължавани. Стойността на инвестицията е към 165 млн. лева, като средствата са обезпечени по линия на механизма „ Свързана Европа “ и републиканския бюджет.

Изпълнител е строително обединяване, отпред с „ Щрабаг “. Компанията бе глобена от някогашния районен министър Гроздан Караджов за неприятна организация на краткотрайното придвижване в сектора.

В края на предходната година се разбра за изчезнали 150 метра от трасето до границата, които не са били заложени при проектирането. Така министър Шишков бе заставен да търси метод по какъв начин да свърже автомагистралата със сръбската граница. Тогава той мислеше да пусне трасето на биндер, само че след това се отхвърли от тази концепция. Така малко преди Великден бяха пуснати единствено 6.5 километра от него.

Отсечката е с по две ленти за придвижване и една лента за спешно прекъсване в двете направления с общ габарит 25.5 м, като се изключи сектора от 3-ти до 4-ти км, който е без спешна лента и общ габарит 20.5 м.

Изградени са жп надлез, както и седем селскостопански надлезa и подлезa, надлез за диви животни и други За обезпечаване на съгласуваност от и към обитаемоте места в сектора са издигнати 4 пътни възела – „ Калотина “, „ Турмашка махала “, „ Драгоман – Запад “ и „ Драгоман – Изток “, както и няколко връзки за достъп. Построени са укрепителни стени по целия сектор и е изпълнена промяна на коритото на р. Ежовица, като в права от 600 м новоизграденото пътно платно покрива реката.

Транспортният министър Георги Гвоздейков разяснява, че

сега сбъднахме една фантазия на доста българи. Навремето, когато всички се връщахме назад в България от пътешестване с автомобил в Европа, минавайки границата със Сърбия, тук ни се виждаше като черна дупка. Включително и на мен. “

Гвоздейков добавя, че не е идвал в тази част на България от 4 години и видяното го изненадва, защото „ черната дупка към този момент я няма “. По думите му страната ни има доста добра съгласуваност.

Можем да кажем самоуверено, че Азия е съвсем обвързвана с Европа, тъй като остава един доста дребен сектор в лота Сливница – София, който ще бъде приключен в края на 2024 година Там напредъкът също е огромен “, уточни министърът.

Припомняме, че последният сектор сред Сливница и София е с дължина 16.5 километра. Изпълнител е консорциум, отпред с ГБС. Цената на контракта е 222.4 млн. лева без Данък добавена стойност, а планът се финансира от остарялата европрограма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година

През месец май някогашният министър Шишков публично даде начало на частичното строителство на 6-километрова права от лота. Тогава той разяснява, че работата и по останалите 10.5 км ще продължи след теренно застраховане на обекта. За да бъде избавено финансирането, до края на годината би трябвало да бъдат построени най-малко 50% от лота.

*Източник на фотосите в галерията - МРРБ
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР