Целите пред МОН са максимално продължително обучение през предстоящата учебна

...
Целите пред МОН са максимално продължително обучение през предстоящата учебна
Коментари Харесай

Училищата ще бъдат затваряни само при крайна необходимост, обеща образователният министър

Целите пред МОН са оптимално дълготрайно образование през идната образователна година. Това съобщи служебният учебен министър Николай Денков от трибуната на Народното събрание.

МОН прави всичко допустимо да приготви просветителната система за следващата коронавирус вълна.
 Пореден епизод: Ресторантьорите не схващат, че болестта с ковид пораства и би трябвало ограничение на контакти Пореден епизод: Ресторантьорите не схващат, че болестта с ковид пораства и би трябвало ограничение на контакти
Не мога да схвана, няма ли гласуван закон, с който да се носи наказателна отговорност за неистини в пандемията? Това попита ръководителят...

Училищата ще бъдат затваряни единствено при последна нужда и при мрачно алена заболеваемост (повече от 500 заболели на 100 000 души, равнище 4).

При най-лекия зелен сюжет и при жълтия сюжет просветителните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и Министерство на здравеопазването. При двата разновидности при единични случаи с ковид шефът карантинира цялата паралелка и децата учат електронно. Ако единствено един възпитаник е карантиниран, единствено за него ще има електронно образование.

При аления сюжет, учебните заведения ще работят по график за прекосяване към електронно образование. Ако броят инфектирани възпитаници в присъствените паралелки нараства шефът предлага на министъра на образованието да преминат към електронно образование, уточни Николай Денков.

При мрачно червен сюжет всички възпитаници ще учат от отдалеченост. Ученик може да мине към електронно образование повече от 30 дни и със заявление от родител. За детските градини се планува единствено затваряне в краен случай.
 До часове София ще е с нови ограничения поради ковид, присъствената образователна година е под въпрос До часове София ще е с нови ограничения поради ковид, присъствената образователна година е под въпрос
В 7-дневната заболеваемост София към този момент е в алената зона, в 14-дневната е в жълтата. Това удостовери доктор Данчо Пенчев, шеф на РЗИ-С...

Насоките на МОН разписват наложително и целесъобразни ограничения – стерилизация, проветряване, носене на маски, имунизирането на педагогическия и непедагогическия личен състав. Към сегашния миг имунизираните са 30% от учителите и 40% от шефовете. За това МОН организира разяснителна акция по тематиката.

34 свидетелства са издадени за имунизираните.

За обезпечаване на образование в електронна среда са поръчани 15 500 портативни компютри, а 40 000 електронни устройства са обезпечени.

Интересна позиция по отношение на присъственото образование зае и доктор Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория за мозъчни инфекции към Университета в Берн. Във фейсбук профила си той заключи: " Накратко - по-високият брой на заболели деца изисква деликатна преценка за присъственото начало на образователната година. Социалната интеграция на децата печели от присъствено образование, само че това би трябвало да бъде придружено от драконовски хигиенични ограничения - проветряване, понижен брой на деца в паралелките (ако е възможно), наложително и вярно носене на маски, тестване и имунизиране на тези над 12 години. Няма по какъв начин без старания и с отказване да се оправим с казуса ".



Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР