Цел на Регулатора е създаването на иновативни центрове Комисията за

...
Цел на Регулатора е създаването на иновативни центрове Комисията за
Коментари Харесай

КФН прие Стратегия за наблюдение на финансовите технологии

Цел на Регулатора е основаването на новаторски центрове

Комисията за финансов контрол (КФН) одобри Стратегия за наблюдаване на финансовите технологии (FinTech) в небанковия финансов бранш за интервала от 2018 до 2020 година. Беше утвърден и План за деяние за привеждане в осъществяване на тактиката.
Като съществени цели в тактиката са дефинирани основаването на новаторски центрове (Innovation hubs); ръководство на киберриска; установяване на условие за вероятно лицензиране на сдружения, които оферират финансово новаторски артикули, услуги и технологии; разбор на нуждата от регулаторна рамка по отношение на аутсорсинг услуги, включително и облачни услуги.
Стратегията предлага и разбор на вътрешната и външната среда в предлагането на новаторски финансови технологии. На базата на този разбор ще бъдат избрани провокациите и рисковете, свързани с регулаторната рамка.
Планът за деяние планува продан на информация и тясна връзка с поднадзорните лица и всички заинтригувани страни, както и с европейските регулатори. Ще бъдат направени въпросници до всички поднадзорни лица и дискусионни документи, ориентирани към заинтригуваните FinTech сдружения. До няколко дни ще бъде задействан специалeн мейл [email protected] за приемане на информация от поднадзорните лица и FinTech фирмите.

По данни на ESMA през първите девет месеца на 2016 година в международен мащаб вложенията във FinTech бранша възлизат на 19 милиарда $, което отбелязва петкратно нарастване по отношение на 2013 година По отношение на разпределението на вложенията във финансовия бранш се вижда фокусиране на промишлеността на финансовите нововъведения върху кредитирането и заплащанията на дребно, като FinTech сдруженията създават артикули, предлагащи решение на проблеми, които са зародили в хода на даване на разнообразни финансови услуги. (Някои образци включват създаването на big data, изкуствен интелект, в пространството за ръководство на активи, automated advice, distributed ledger technology, както и RegTech.)
Европейската комисия (ЕК) отбелязва в своята тактика за FinTech, че финансовите технологии са от особена значимост за Съюза на финансовите пазари, защото могат да допринесат за разширението на финансовите пазари в Европейски Съюз чрез консолидираното на цифровизацията, която от своя страна би довела до смяна на в този момент съществуващите бизнес модели.
Финансовите технологии и артикули откриват благоприятни условия за разширение на бизнеса на капиталовите медиатори, което води до навлизането на нови компании на пазара в дълготраен проект и до понижаване на разноските за ходатайство и в същото време повишение качеството на предлаганата капиталова услуга, посредством обезпечаване на улеснение за потребителите на предлаганите капиталови услуги.

Същевременно FinTech крие заплаха от появяването на нови опасности или повишаване на съществуващи, в резултат на което пораждат въпроси, свързани със отбраната на ползите на вложителите и другите консуматори на небанкови финансови услуги. FinTech може да сътвори нови източници на систематичен риск или да провокира дестабилизация на пазарите, да вземем за пример, посредством затрудняване на откриването на осъществени измами или посредством повишение на киберриска. Възможно е също по този начин, фирмите, предлагащи новаторски артикули да желаят да останат отвън регулациите.

През март 2018 година Европейска комисия одобри проект за деяние по отношение на FinTech за поощряване на конкурентоспособността и иновативността в европейския финансов бранш. В проекта за деяние са посочени 19 стъпки, които Европейска комисия има намерение да предприеме, чиито съществени цели са основаването на опция за разгръщане на новаторски бизнес модели на ниво Европейски Съюз, поддръжка внедряването на нови технологии като blockchain, AI и облачните услуги във финансовия бранш, повишение киберсигурността и целостта на финансовата система.
Според рекомендациите на Европейската комисия, регулаторите следва да следят развиването на нововъведенията във финансовия бранш, с цел да разпознават евентуалните благоприятни условия и появяващи се опасности на ранен стадий, което би довело до от време на време преразглеждане и адаптиране на регулаторните рамки.

Стратегията за наблюдаване на финансовите технологии (FinTech) в небанковия финансов бранш за интервала от 2018 до 2020 година може да бъде открита ТУК.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР