"Царят" на балетите - "Лебедово езеро" от Чайковски, отново е

...
"Царят" на балетите - "Лебедово езеро" от Чайковски, отново е
Коментари Харесай

"Лебедово езеро" отново е на сцената на Софийската опера тази вечер и утре

"Царят " на балетите - "Лебедово езеро " от Чайковски, още веднъж е на сцената на Софийската опера довечера и на следващия ден от 19.00 ч., оповестяват от театъра.

Това е най-известният и обичан балет по света, както и най-често поставяният в чужбина и у нас. Либретото е на Владимир Бегичев и на Василий Гелцер. Премиерата е на 20 февруари 1877 година в Болшой спектакъл.

Ролята на Одета-Одилия е основана за фамозната съветска балерина Лидия Николаевна Гейтен (1857-1920). Тя е солистка на Болшой спектакъл от 1870 до 1893 година, а след това е хореограф в театъра. Лидия има виртуозна техника и две десетилетия танцува всички женски партии в балетите, които се слагат в Болшой. Тя е уважавана от всички и харесвана извънредно доста от Владимир, само че в никакъв случай не става негова обичана и жена. Спектаклите за Лидия оформя постоянно театралният художник Евгений Бауер, който също е влюбен в балерината и в нейните осъществявания, напомнят от операта.

В спектакъла в Софийската опера и балет довечера в основните функции са Марта Петкова и Емил Йорданов, а на следващия ден - Катерина Петрова и Никола Хаджитанев. Сред именитите ни солисти са и Румен Бонев, Георги Аспарухов, Боряна Петрова, Памела Пандова, Александър Александров.

Диригент е Борис Спасов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР