Църквата Св. пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбеляза храмовия

...
Църквата Св. пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбеляза храмовия
Коментари Харесай

Църквата Св. Пророк Илия в Петричкото село Беласица отбеляза своя храмов празник

Църквата „ Св. оракул Илия “ в петричкото село Беласица означи храмовия си празник.

Жители и посетители на селото се събраха за молитва и благословия. Храмът е един от най-посещаваните в община Петрич и посреща миряни от целия свят целогодишно, сподели за Българска телеграфна агенция отец Борислав.

Подготовката за храмовия празник е почнала много по-рано, а на 19-и юли вечерта се прави вечерна работа и се отпява петохлебие.

На 20-и юли сутринта отец Борислав отслужи Божествена Света литургия, празничен водосвет и беше осветлен курбан за здраве.

Храмът води своето начало от 1897 година и за времето си е бил един от огромните, сподели отец Борислав.

Той описа още, че в летописната книга на храма написа за по-стара черква, която се е намирала на територията на селото и се е казвала „ Св. Димитър “. По време на един от ремонтите на покрива на „ Св. оракул Илия “ е открита скрита икона на Св. Димитър.

По думите на отеца, иконата е от интервала на 1850 година и допуска, че тази година ще съумеят да я изложат за поклонение.

Отец Борислав описа още, че църквата „ Св. оракул Илия “ се посещава най-често от двойки, които търсят благословия за забременяване.

Не водят публична статистика, само че по думите му към 90 % от двойките са били благословени с деца.

В регистрите за кръщене на храма има хора от Германия, Малта, Куба, Китай, Индия и други страни, сподели отецът. Той означи още, че вижда от ден на ден младежи да търсят вярата и това го радва.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР