Църквата почита паметта на Св. мъченик Александър презвитер и Пренасяне

...
Църквата почита паметта на Св. мъченик Александър презвитер и Пренасяне
Коментари Харесай

Чудно име черпи днес! Почитаме мъченик, борел се с всички сили срещу разврата!

Църквата уважава паметта на Св. страдалец Александър презвитер и Пренасяне мощите на св. Патриарх Никифор Цариградски. Свети Александър се популяризирал като страдалец по време на едно от езическите гонения против християните.

Сред тъмата на езическото нечестие той просиял като светозарна звезда със своето благочестие. Това гонение било стартирано от Максимиан Галерий, шурей на император Диоклетиан и негов правоприемник от 305 до 315 година.

Гонението почнало при Диоклетиан през 303 година. Изобличавайки безумието на идолослужителите и проповядвайки християнската религия, той обърнал към Христа и кръстил доста езичници в град Пидна (несъщесвуващ през днешния ден град, намиращ се в римската провинция Македония при Термиакския залив). С тези свои дейности провокирал против себе си гнева на идолопоклонниците. Те ненавиждали неговото безстрашие и не можели да понесат силата на боговдъхновените му слова, по тази причина го нападнали и завързали, след което го подложили на жестоки и безпощадни мъчения.

С тях желали да го принудят да принесе жертви на идолите, само че като по никакъв метод не съумели да го склонят към това, го осъдили да бъде посечен с меч. С благодарствена молитва към Бога светият страдалец склонил главата си под меча и по този начин предал святата си душа в ръцете на Господа.

Кратко животоописание на Св. Никифор, патриарх Цариградски ­страдал за св. икони. Починал на изгнание в 828 година ­ на тоя ден се възпоменава преместване мощите му ­ 846 година. (За него ­ на 2 юни). † Траянополский свещеник Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор. Свети Никифор изначало бил жрец при двора на императрица Ирина и още като мирянин ловко защитавал почитането на светите икони на VII Вселенски събор.

Tой с всички сили се борел против разврата и свободните нрави, които се били популяризирали в столицата. В царуването на император Никифор, в 806 година, той бил възведен на патриаршеския трон и управлявал Църквата 9 години, след което бил заточен на остров Проконис. Починал на 2 юни 828 година, като до самата си гибел не престанал посредством своите трудове да свидетелства за истината и да изобличава иконоборците. Паметта му се чества на 2 юни.

На днешната дата: През 1516 година Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. През 1519 година испанският завоевател Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и стартира поход против кралството на ацтеките.През 1639 година Кеймбриджският лицей в Съединени американски щати е преименуван на Харвардски университет.През 1781 година сър Уилям Хершел открива планетата Уран.През1879 година княз Алеко Богориди е назначен от османския султан за пръв генерал-губернатор на Източна Румелия.През 1881 година при атентат в Санкт Петербург е погубен Александър II и за император на Русия е провъзгласен Александър III.През 1913 година Одринската цитадела е завладяна от българската войска по време на Балканската война.През 1921 година по решение на Светия синод е основан Църковно-исторически музей под управлението на проф. протойерей Иван Гошев.През 1932 година Паул декор Хинденбург побеждава Адолф Хитлер на изборите в Германия.През 1935 година по време на разкопки в Йерусалим е открита библиотека от към 1000 година преди Христа, която удостоверява библейската история.През 1968 година Александър Дубчек отстранява цензурата в Чехословакия.През 1973 година с разпореждане на Министерския съвет на България се вкарва понижено работно време и петдневна работна седмицаПрез 1981 година в Народна република България е открита публично Национална астрономическа обсерватория - Рожен.През 1988 година в Япония е открит публично Сейкан, най-дългият железопътен тунел в света досега (53,8 км.)През 2013 година е определен първият папа от Новия свят - Франциск.
Имен ден чества – Никифор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР