Църквата почита днес Св. мчк Лонгин стотник, който присъствал при

...
Църквата почита днес Св. мчк Лонгин стотник, който присъствал при
Коментари Харесай

Пилат Понтийски написал донос срещу св. Лонгин |

Църквата уважава през днешния ден Св. мчк Лонгин стотник, който участвал при възкресението на Христос.

При кръстната гибел на Спасителя настанал мрак и земята се разтресла, скалите се разпукали. Цялата природа се ужасила. Ужасил се и стотникът, който дружно с бойците бил на пост към Кръста, и извикал: Наистина Божи Син е бил Тоя Човек!

Този изтъкнат стотник се казвал Лонгин. Едно поверие споделя, че капка света кръв от прободеното ребро на Спасителя паднала в неговите заболели очи и ги излекувала. След погребението на Исус Лонгин отново стоял на стража при Гроба Господен. Той станал очевидец на Христовото възкресение. Тогава той към този момент напълно повярвал в богочовека дружно с другите двама бойци, които били с него на стража.

Когато първосвещениците и старейшините еврейски предложили на бойците пари, с цел да приказват, че сякаш безжизненото тяло било взето от Христовите възпитаници, Лонгин не взел парите и намерено свидетелствал за възкресението на Господа.

Пилат и еврейските началници мощно негодували против него. Те не могли да се помирят с това, че Лонгин бил най-старши от бойците, даже прочут на римския император. А ето, че в този момент е станал вестител на Възкресението. Те търсели метод да го погубят. Но той се отдалечил от тях и напуснал службата си.

Лонгин приел свето Кръщение дружно с другите двама бойци. След това отишъл в Кападокия, където сполучливо проповядвал словото Божие. След години се настанил в имението на татко си и там прекарвал в пост и молитва.

Слухът за сполучливата проповед на Лонгин пристигнал до еврейските началници. Те уговорили Пилат Понтийски да напише донос до императора и да упрекна Лонгин в това, че той, като напуснал военната си работа, възбудил народа срещу Рим. Озлобените врагове на християнството всячески си стараели да убедят император Тиберий да осъди на гибел Лонгин и другите двама бойци. Най-после съумели.

Главата на Лонгин била отсечена. По заповед на Пилат била донесена в Йерусалим и хвърлена вън от града.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР