Църквата почита днес св. Григорий, епископ Неокесарийски, Чудотворец. Той живял през

...
Църквата почита днес св. Григорий, епископ Неокесарийски, Чудотворец.
Той живял през
Коментари Харесай

Наричали св. Григорий Неокесарийски втори Мойсей |

Църквата уважава през днешния ден св. Григорий, свещеник Неокесарийски, Чудотворец.

Той живял през III век, родил се в езическо семейство и до кръщението си се наричал Теодор. Когато станал младеж, с цел да се приготви да заеме световна работа, той дружно с брат си Атинодор отишъл в гр. Берит, където имало фамозна школа за правни науки. По пътя юношата посетил Кесария (Кападокийска). По това време великият преподавател от Александрийската школа Ориген преподавал философия. Кесарийският свещеник Фирмилиан срещнал с Ориген двамата неокесарийски юноши. Това запознанство определило пътя им за цялостен живот.

Теодор и Атинодор решили да не не престават пътя си, а да станат негови възпитаници. Скоро те разбрали, че мъдростта и истината са единствено в Христовото обучение. Божествената светлина на вярата озарила техните сърца и те приели св. Кръщение, при което Теодор бил наименуван Григорий.

Григорий се привързал от все сърце към великия преподавател. Слушал го няколко години поред и в Кесария, и в Александрия, и след това се върнал ревнив християнин в родната си Неокесария. Като презрял всевъзможни благосъстояния и почести, Григорий краткотрайно се отдалечил в пустинята, с цел да може в молитва и уединение да заякне в сложния героизъм на живота.

По-късно той станал свещеник на Неокесария, където имало доста езичници. Той непрекъснато го молел да го опази в пътя на истината и да му помогне право да наставлява своето паство. И Господ извършил тая молитва. Той популяризирал правилния си чиновник посредством подарък на чудотворство.

По молитвата на Григорий болните получавали изцерение, нечистите духове се покорявали на неговото слово, а чудесата му били така многочислени, че в цялата страна го наричала втори Моисей.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР