Църквата почита днес паметта на свети Ириней Лионски и на

...
Църквата почита днес паметта на свети Ириней Лионски и на
Коментари Харесай

Ириней написал 5 книги за вярата, св. Луп бил прободен с меч |

Църквата уважава през днешния ден паметта на свети Ириней Лионски и на свети страдалец Луп.  

Ириней се родил в Смирна. Там той станал възпитаник на свещеник Поликарп и не след дълго бил ръкоположен за презвитер. Двамата проповядвали в Галия - сложили основите на църквите в Лион и Виена през последната половина на второто столетие.

Езичниците настроили срещу християните жителите на страната. Последователите на Исус били подлагани на разнообразни мъчения - хвърляни в тъмници и бити с тояги и камъни, а имуществата им били ограбвани. 

Ириней и неговият преподавател свещеник Потин също били изправени пред съда. Те отказали да потвърдят обвиняванията, които отправяли против християните, отказали и да се отрекат от вярата си, по тази причина били подложени на доста мъчения. Престарелият свещеник бил върнат полумъртъв в килията си, където умрял. 

Не е известно по какъв начин Ириней се е избавил от гонението, само че лионските християни го избрали за свещеник. По времето на неговото епископство почнали да се популяризират разнообразни разколнически учения. Ириней написал пет книги, с които ги изобличил. 

Луп живял по времето на император Аврелиан и бил плебей. Луп бил християнин, по тази причина един ден не издържал и счупил елинските идоли. 

Езичниците се разярили и се пробвали да вържат мъжа и да го прободат с мечове, само че не съумели - проболи се един различен. Опитали се да стрелят по него с лъкове, само че още веднъж не сполучили - Луп останал незасегнат.

Накрая мъжът се предал самичък. Отвели го при императора. Аврелиан се опитал с ласкави думи да го убеди да се отхвърли от вярата си, само че не съумял да го склони. Тогава заповядал да го бият с пръчки, а по-късно наредил и други мъчения.

Накрая Луп бил посечен с меч. Християни го погребали с почести. На гроба му болните получавали излекуване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР