Църквата чества Преподобни Герасим днес. Имен ден празнуват неговите съименници. 

...
Църквата чества Преподобни Герасим днес. Имен ден празнуват неговите съименници. 
Коментари Харесай

Герасим празнува имен ден |

Църквата празнува Преподобни Герасим през днешния ден. Имен ден честват неговите адаши. 

Герасим бил родом от Ливия, от младини се посветил на служение на Бог и се отдръпнал в Тиваидската пустиня. След като живял там доста години, той посетил Йерусалим се заселил покрай река Йордан. Около него се събрали доста подвижници и се основала огромна обител.

По това време (V век) Евтихиевата разкол смущавала християните. Мнозина се присъединявали към лъжеучението.

За разпространяването на ереста мощно съдействувал един духовник, човек интелигентен и остроумен, на име Теодосий. Като пристигнал в Йерусалим, той обърнал към лъжеучението кралица Евдокия, брачна половинка на Теодосий Млади, и посредством своите хитрини възбудил цялото духовенство срещу йерусалимския патриарх Ювеналий, който бил свален, и хитрият Теодосий заел неговото място.

Неговото сладкодумство увлякло за известно време и Герасим. Но той не останал дълго в илюзия, ревниво търсел истината. Обърнал се за съвет към преподобни Евтимий Велики и след поученията на този свят мъж отхвърлил ереста и се разкаял. 

Герасим открил в своята обител най-строг метод на живот и самичък давал на братята образец на безкористие и строга умереност. Братята нямали никаква благосъстоятелност, с изключение на една дреха, черга, на която спели, и дамаджана за вода.

През светата Четиридесетница преподобни Герасим нормално оставял манастира, с цел да може в уединение изцяло да се съобщи на нравствен живот. Той се оттеглял в пустинята единствено с един възпитаник. 

Веднъж, когато прекарвал в пустинята, отлично привидение му възвестило за гибелта на преподобни Евтимий. Той видял хорове ангели, които носели в небесата душата на светия дъртак, и побързал да отиде в манастира на св. Евтимий, с цел да присъствува на неговото заравяне.

Разказват, че св. Герасим със своята светост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и от този момент на всички места лъвът вървял след него и му служил. А когато преподобният починал, лъвът дълго време тъгувал и най-сетне починал на гроба му.

Преподобни Герасим умрял в дълбока напреднала възраст в 475 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР