Цанко Цанков стартира на 4-ти септември за маратонска победа в

...
Цанко Цанков стартира на 4-ти септември за маратонска победа в
Коментари Харесай

Плувецът Цанко Цанков: Притеснявам се от мъглата, която често се образува над Атлантика

Цанко Цанков започва на 4-ти септември за маратонска победа в Гибралтар, до края на годината е подготвен и независимо да преплува протока. Това разгласи през днешния ден в пресклуб „ България “ надареният плувец в открити води, който към този момент е част от златните страници на историята като първият българин-участник в маратона в протока Гибралтар.

Цанко се класира за влиятелното съревнование с първо време в квалификацията, в която близо 170 плувци се бориха за 24 места. Бургазлията беше решителен и по този начин даде поръчка за победа и в идния маратон.

Стартът за превъзмогване на 17,6 километровата отдалеченост във водите на протока, свързващ Атлантическия океан на запад и Средиземно море на изток и отделящ Европа на север от Африка на юг, се чака на 4-ти септември. Трасето е от град Тарифа, Испания, до Танжер, Мароко. Организаторите са определили опорни дати за осъществяване на конкуренцията сред 3 и 13 септември, защото метеорологичните условия са променливи и се избира най-подходящият миг. Вече има информация за удобна прогноза на 4-ти септември, стана ясно на конференцията. Цялото съревнование се управлява от Световната федерация по плуване в открити води.

" Отлично се усещам, подготовката мина по най-хубавия метод ", показа през днешния ден Цанко Цанков няколко часа преди да отлети за Испания. Той ще има опознавателна обиколка на цялото трасе. Предстои да стане ясно дали уредниците ще разрешат на българина да разчита на определен от него лидер в независима лодка със арбитър или ще би трябвало да се задоволи с главната лодка, която е предопределена и за други плувци.

" Важна е успеха първия път, не върхът ", формулира своята цел Цанко и разясни за какво съчетаването на двете от първия опит е малко евентуално да бъде реализирано. Това сочи и опитът на други плувци в Гибралтар до момента.

" По-трудно е да изградиш тактика, когато имаш съперници, в сравнение с в случай че плуваш самичък и следиш единствено своята скорост и времето ", сподели още геният, който преди 2 години сложи и връх от 12-часово непрестанно плуване в басейн.

" Разбира се, най-хубаво е да печеля надпреварата и да слага международен връх по едно и също време ", сподели още плувецът ни, само че си дава сметка, че по-скоро ще би трябвало да плува наново в протока.

В края на ноември и началото на декември е другият подобаващ прозорец да преплуване на Гибралтар и Цанко към този момент е дал поръчка, че желае още веднъж да премине дистанцията, само че към този момент независимо. Тогава разчита да сложи и връх.

Протокът Гибралтар е един от най-трудните в света и по тази причина е част от веригата Oceans Seven за маратонско плуване в открити води на проливи и протоци. Оприличават го на най.-високите върхове в света, Хималайските осемхилядници, само че изкачилите Еверест са 6 пъти повече от преплувалите Гибралтар, посочи през днешния ден Цанко Цанков.

" Притеснявам се от мъглата, която постоянно се образува над Атлантика и мощно затруднява видимостта ", показа още той.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:

Instagram:

Фейсбук:

LinkedIn:

TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР