Цанко Цанков, който стана първият човек в хилядолетната история на

...
Цанко Цанков, който стана първият човек в хилядолетната история на
Коментари Харесай

Български плувец със свое място в Музея на спорта в София

Цанко Цанков, който стана първият човек в хилядолетната история на Черно море преплувал Бургаския залив ( 47 километра) през предходната година, от скоро има своето непокътнато място в Музея на спорта в София. Няколко месеца след огромното достижение, Цанков остави плувния си екип на уредника на музея Катя Иванова и справедливо се подреди до легендите Таня Богомилова и Петър Стойчев, които също имат собствен ъгъл в спортния музей на България.

“Много съм щастлив и горделив, че към този момент всеки, който влезе в музея ще може да види плувния костюм и очилата, с които направих историческото плуване на 17 юли 2019-а година. Винаги съм мечтал да осъществявам нещо огромно в спорта, което да бъде забелязано и от идващите генерации. Никога няма да не помни страстта и адреналина от преплуването на дистанцията от нос Емине до Маслен нос, както и страхотното посрещане, откакто излязох от водата. Сигурен съм, че с моя връх ще дам образец на доста деца, които желаят да осъществен фантазиите си”, сподели Цанков.

В момента Цанко Цанков тренира в родния Бургас за ново достижение, като този път напъните му са ориентирани към 12 часово плуване без спиране в 50-метров басейн.

“Идеята ми е да направя и тази година нещо историческо. Досега сходен връх никой не е правил. 12 часа без прекъсване в басейн с олимпийски размери. Събитието ще бъде на 1 август в Парк “Арена ОЗК” в Бургас и упражнявам напълно за него. Ще бъде извънредно мъчно, само че съм уверен, че ще се оправя и с това предизвикателство”, добави 32-годишният плувец, който е нееднократен народен първенец и рекордьор, повторен вицесветовен първенец за ветерани и занаятчия на спорта по плуване.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР