Цъфналите дървета, уханието на цветя и билки и топлият свеж

...
Цъфналите дървета, уханието на цветя и билки и топлият свеж
Коментари Харесай

Шест маршрута до рая, близо до Пловдив СНИМКИ

Цъфналите дървета, уханието на цветя и билки и топлият пресен въздух приканват да излезем на открито и да се насладим на пролетта. Какво по-хубаво от това да сме някъде измежду пробуждащата се природа с децата и другари. Пролетта свързваме непроменяемо с преходи и разходки до водопади, опознавателни екопътеки и естествени забележителности. Предлагаме ви няколко маршрута за разходка или велопоход през уикенда, които несъмнено си заслужават.

С колела из Беглика

Районът на Беглика се намира сред Батак и Доспат. Това е самобитният дом на съдружие „ Байкария “, които са измежду пионерите в маркирането на веломаршути у нас. Затова не е учудващо, че сходна активност са развили и в покрайнините на язовирите Голям и Малък Беглик.



Началото на маршрута е на разклона под постройките на горско стопанство „ Беглика “. Кара се по асфалтовия път в посока местността Газинчев чарк. На към километър след бариерата се поема по горски път на север по долината на река Карачумак. По този път се доближава главното било на Баташка планина в местността Семизки пункт. Там има изоставена постройка, която служи като ориентир. При постройката се прави съвсем противоположен завой надясно (изток) и се кара към местността Картела. На към километър преди Картела има разклон, където се завива надясно (юг) и се доближава до главен път, на който още веднъж завивате вдясно, с цел да се спуснете назад до Беглика.

Резерват „ Джендема “ (на снимката)

Резерват „ Джендема “ е най-големият резерват в Национален парк „ Централен Балкан “. Тук можете да откриете огромно многообразие от животни, птици и растения. Високите скали и гъсти гори го вършат необикновено красива околност.

Туристическите направления, които минават през резервата, са добре маркирани и много оживени. Катераческият маршрут до връх Ботев - най-високият в Стара планина, също минава през „ Джендема “. Единствената хижа в границите на резервата е хижа „ Рай”. Сгушена в подножието на Райските скали, хижата прави мястото приветливо и гостоприемно. До нея няма авто път - доближава се единствено пеш. Отправна точка за резервата е Калофер, откъдето потеглят маркираните пътеки.

Водопад Сливодолското падало

Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите - извисява се до впечатляващите 50 метра. До него се стига по маркирана пътека, която е обградена от чудни гледки. По пътя ще видите дребни изворчета и водопади, които ще ви очароват. От начална точка на пътеката до самия водопад е към 2 часа обикновено вървене. Из гората има няколко дребни заслона и барбекю, подобаващи за отдих. Маршрутът е относително лек и подобаващ за фамилии с деца и за хора, които нямат опит с ходене в непресечени местности.



Началото на маркираната пътека стартира към 4-5 км след Бачковския манастир, където жълти табели оказват посоката към водопада.

Екопътека Равнища

Село Равнища и едноименната хижа се намират на към 30 км от Пловдив, като се минава през Първенец и село Дедево.

Малко преди хижа " Равнища " се отбива по необятен, черен път, който бива следван от необятна горска пътека, която напролет е изпъстрена с цветове и аромати. След това, следвайки пътеката, спускаща се в гората, се стига до скалиста околност, предлагаща невероятна родопска панорама. Пътеката е добре обозначена с маркировка и указателни табели.



Маршрутът ще ви отнеме към 30 мин. Надморската височина е към 1260 м, а точно поради гледката, на която ще ви се желае да се насладите, ви предлагаме да си вземете и нещо за ядене. За същинските ценители на природата и нейните блага тази разходка си заслужава.

Алпийският подслон до Храбрино

На 12 километра от Пловдив може да видите и една неповторима забележителност - алпийски подслон край село Храбрино. Къщичката, кацнала на скалите, е обичано място на всички катерачи в България. Става дума за огромен скален било - поредици от високи отвеси и венци, който стартира от основното било на Родопите. От Тиклакула (Тикла Кула) - наоколо до хижа " Бряновщица ", той се спуска към Пловдивското поле. При водослива на реките Тъмрашка и Ситовска източните страни на хребета са мощно разчленени от терасовидно ситуирани скали, обрасли от букови и дъбови гори. Най-достъпни за нанагорнище са те наоколо до хижа " Бряновщица ".

Загубеният Асенев надпис

Кричим се намира на югозапад от Пловдив, като е една от по-слабо познатите забележителности. Непознатата цитадела над града е съвсем разрушена, само че звездата на тази дестинация несъмнено е Асеневият надпис в горичката под крепостта. Твърди се, че е подложен там по времето на Иван Асен II.

Кричим и крепостта са страхотна концепция за разходка за малко по-напреднали туристи. Пътеката до надписа е извънредно лека и лишава не повече от 20-25 минути вървене. Ако желаете да стигнете до крепостта, има 100-150 метра по-сериозно нанагорнище по пътека.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР