Трюфелът Tuber borchii Vittad, или както е известен в Италия

...
Трюфелът Tuber borchii Vittad, или както е известен в Италия
Коментари Харесай

Зимният бял трюфел вирее и у нас, гони 6000 евро/кг

Трюфелът Tuber borchii Vittad, или както е прочут в Италия и по света - Бианкето, към момента няма одобрено име у нас, само че може да се назова зимен бял трюфел заради обстоятелството, че се среща през по-голямата част на зимата до началото на пролетта. Има бял до охренобелезникав цвят. Описан е през 1831 година от Carlo Vittadini, като латинското име е определено в чест на италианския граф De Borch, разкрил го за първи път.

В България белият трюфел е открит от гл. ас. доктор Теодор Неделин - учител в Лесотехническия университет, написа gorabg-magazine.info.

Зимният бял трюфел се среща при обикновено протичащ климат, без основни аномалии при обособените сезони в България, от началото и средата на януари доникъде и края на април. По-големи добиви се следят през няколко години и зависят от количеството превалявания през есента, продължителността и дебелината на снежната завивка и последващите температури в края на зимата и началото на пролетта. Рязкото стопляне въздейства неподходящо, тъй като, съчетано с ветрове, изсушава бързо повърхностния пласт на почвата.

Единични екземпляри могат да се открият още през ноември, рядко по-рано, до края на май или началото на юни при по-голяма надморска височина. Най-често пораства в равнинни региони под борове и тополи. За събиране се употребяват особено подготвени кучета. Най-едрите екземпляри се срещат най-често на горски поляни, където микроклиматичните параметри са най-благоприятни. Мъж от смолянското село Смилян е изровил бял трюфел, тежащ рекордните 627 грама. Рядката и извънредно скъпа гъба, чиято цена стига до 6000 евро килото, била открита инцидентно в региона на река Арда.

Ароматът е доста прелестен и характерен - при узрелите, а от време на време и при неузрелите трюфели той прилича този на чесън и е много мощен, само че не толкоз изострен. При презрелите екземпляри в множеството случаи е противен, наподобяващ ацетилен. Вкусът е мощен, прелестен и чеснов.

Преди няколко години в региона на УОГС „ Г. Ст. Аврамов “ - с. Юндола, беше открит нов за България тип трюфел - Tuber sp. 19. Чрез ДНК разбор беше открито, че систематично той се намира в подгрупата на Tuber anniae W. Colgan & Trappe (част от групата на Tuber puberulum). T. borchii е скъп търговски тип, който се отглежда изкуствено в Италия от 1990 година. За нашата страна е подобаващ за обработване при залесявания с черен бор на небогати слабокаменисти почви с неутрална реакция и песъчливо-глинест физико-механичен състав.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР