Трюдо нарича похвалата за свързан с нацистите ветеран „дълбоко смущаваща“

...
Покана за парламент за украинец, който се е сражавал за
Коментари Харесай

Покана за парламент за украинец, който се е сражавал за нацистка част през Втората световна война, е „дълбоко смущаваща " на Канада, казва министър-председателят Джъстин Трюдо.

98-годишният Ярослав Хунка получи овации, след като председателят на Камарата на общините Антъни Рота го нарече "герой" по време посещение в петък от президента на Украйна.

Г-н Рота каза, че не е знаел за нацистките връзки на г-н Хунка и е направил грешка, като го е поканил да присъства на събитието.< /p>

Той е изправен пред призиви да подаде оставка.

В понеделник г-н Трюдо каза пред репортери, че това е „изключително огорчен, че това се случи".

"Това е нещо, което е дълбоко смущаващо за парламента на Канада и в последствие за всички канадци."

Инцидентът се случи в петък, когато парламентът беше домакин на обръщение на украинския президент Володимир Зеленски.

Г-н Хунка седеше в галерията на Камарата на общините, когато г-н Рота го посочи, казвайки, че мъжът е „украински герой, канадски герой и ние му благодарим за цялата му служба“.

Присъстващите в сградата отговориха с аплодисменти.

Хиляди украинци се бият на страната на Германия по време на войната, но милиони други служат в съветската Червена армия.< /p>

В изявление в неделя г-н Рота каза, че "впоследствие е научил повече информация, която ме кара да съжалявам за решението си" да почета г-н Хунка.

"Никой, включително колегите парламентаристи и украинската делегация, не беше наясно с намерението ми или с моите забележки, преди да ги изнеса", каза той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР