Трябват много по-амбициозни мерки в борбата срещу корупцията както в

...
Трябват много по-амбициозни мерки в борбата срещу корупцията както в
Коментари Харесай

Към най-зеления кабинет и премиер от Зелените в Европарламента: Слаба борба с корупцията!

Трябват доста по-амбициозни ограничения в битката против корупцията както в България, по този начин и в Европейския съюз и неговите институции.
Това демонстрират резултатите от отчет, направен от групата на Зелените /Европейски свободен алианс (ЕСА) в Европейския парламент, които бяха оповестени от съпредседателя на групата Ска Келер на конференция в София, съобщи Българска телеграфна агенция.

Снощи тя взе участие в митинга в отбрана на Пирин, а тази заран разгласи, че до момента в който държавното управление не чува протестиращите, гласът им е чут в Брюксел.

Келер акцентира, че върховенството на правото и правораздаването са проблем освен за България, само че и в цяла Европа. И се разгласи срещу построяването на втория въжен превоз, както и бъдещото трасе през Кресненското дефиле, тъй като пътят може да го "разсече ". Евродепутатката беше безапелационна, че пътят не може да минава през дефилето, тъй като то е естествено благосъстояние и би трябвало да се откри различен вид.
Тя предизвести, че Европейска комисия няма по какъв начин да финансира трасе през Кресненското дефиле, тъй като това е нарушаване на европейското законодателство.

Авторът на отчета Александър Кашъмов, който е началник и на правния екип на "Програма достъп до информация ", посочи, че той обгръща освен корупцията в България, само че и в другите страни по света. Адвокатът осведоми, че в него е изработен акцент на връзката на битката с корупцията и положението на свободата на словото. Кашъмов акцентира, че в последните години България пада надолу в тези два показателя. По думите му това не е инцидентно - има връзка сред тези два обстоятелството. Според него в битката с корупцията се поставят старания от най-малко 18 години, в това число и на законодателно равнище.

"Изводите са, че се поставят доста старания, има и прогрес, само че има и доста огромни проблеми във връзка с корупцията, за които не се вижда по какъв начин ще се решат. Въпреки че са се написали съвсем всички нужни закони, България не се е справила с приложението им ", означи Кашъмов.

Като отрицателни образци в битката с корупцията той даде въпросите "Батко и братко ", "Николов и Стойков ", както и хонорара, получен за плана "Цанков камък ".

Равносметката демонстрира, че неуспехите са по-сериозни от триумфите, сподели още Кашъмов. Той добави, че Европейски Съюз не се оказва на своето належащо равнище, с цел да следи дейностите, които държавите-членки правят във връзка с предварителната защита и противодействието на корупцията, заяви Дир.бг.

Съпредседателят на Зелените Борислав Сандов пък съобщи, че корупцията на най-високите етажи на властта продължава да е главен фактор. Според него това, че в България към момента няма нито един политик на високо равнище, наказан за корупционно закононарушение, потвърждава, че има симбиоза сред проведена престъпност и политическо посланичество на най-високо ниво.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР