- Трябваше ли според вас здравната каса да поеме цялото

...
Коментари Харесай

Проф. д-р Петко Салчев: Парите на касата са парите на гражданите и ние само се грижим те да получават лечение срещу тях

- Трябваше ли съгласно вас здравната каса да поеме цялото заплащане на диагностиката и на лекуването на Коронавирус пациентите?
- За страдание друга институция няма...
- Не е ли борбата с епидемията обвързване на държавния бюджет?
- Държавата също се включи, защото огромна част от заплащанията са трансферни, т.е. от държавния бюджет - средствата за работа при неподходящи условия, по този начин известните 1000 лева за всички медици, парите за имунизациите - всички те са трансферни пари, ние сме единствено админ на средствата. Освен това Министерството на здравеопазването е администрация към министъра, която не може да провежда сама дейностите по преодоляване на цялата рецесия. Трябва да отбележа, че районните здравни инспекции (РЗИ) имаха огромна роля за преодоляването на рецесията, министерството купуваше централизирано ремдесивир, имунизациите се договаряха на държавно равнище. Но на оперативно равнище се включи здравната каса и мисля, че сносно се справихме. Мисля, че нито една страна не е поела единствено посредством бюджета си корона рецесията. Почти на всички места осигурителните, солидарните фондове поеха заплащането на диагностиката и лекуването.
- Закъсняхте ли, тъй като Българският лекарски съюз от самото начало твърдеше, че вървите след събитията и в доста от случаите искаше вашата оставка?
- Зависи какво се схваща под това, че вървим след събитията. Може би става въпрос за непознаване на процеса на вземането на решенията в НЗОК. Управителят не може да вземе своеволно решение. Всичко се утвърждава от надзорния съвет, изключително когато се касае за всеобщи заплащания. Решенията на надзорния съвет по принцип постоянно се създават въз основата на разбори. Не можем да се съберем и да вземем някакво решение ето по този начин, без разбор и подготовка. След приемането на решението също има софтуерно време, с цел да влезе то в действие.

Нищо не завършва със стискането на ръце. Докато се сложат подписи под анекс с БЛС, протича доста дълъг съгласувателен развой. От концепцията какво да се прави до нормативния документ тече денонощен труд на юристите и специалистите на касата, на специалистите на лекарския съюз. Ние им пращаме текстове, те ги съгласуват и връщат, изготвя се финален текст, който се дава на надзорния съвет, който го утвърждава. След това признатият текст се връща на лекарския съюз, който също го преглежда, и чак тогава се подписва от всички. Когато се подпише, адресирам текста с писмо на министъра на опазването на здравето, чиито специалисти също го преглеждат и го изпращат за обявяване в Държавен вестник. Това не може да стане за един ден. Всяка изменена запетайка в обемен документ като Националния рамков контракт изисква сред една и три седмици непосилен труд от голямо количество специалисти. Трябва да отбележа, че в този интервал се приготвят и осведомителните системи на касата, с цел да могат да се отразят съответните промени и да се провежда отчитането и заплащането на активността на договорните сътрудници.

Трябва да се познават процесите в касата и едвам тогава да се приказва дали закъсняваме.

Мога да посочи, че част от събитията ги прогнозирахме авансово, направихме авансово планове, с цел да можем да предложим осведомено решение, а не нещо въз основата на страст.
Здраве Актуалните тематики от сезона, свързани със болести, лекувания и лекарства - За какво сте създали предварителни планове?
- За доста заплащания. Например какъв брой ще коства въвеждането на полимеразната верижна реакция (PCR тест). Проверихме и цените на съответните произведения, с цел да можем да влезем в договаряния. Освен това ние не можем да действаме незабавно, касата не е черезвичайна комисия, която взема решение всичко с инструкции, всичко минава през контрактуван развой. И единствената функционалност на шефа е да провежда всичко и да показа на надзорния съвет разновидностите за контракти с нашите сътрудници.
- Как тогава си обяснявате непрекъснатото тлеещия спор и опълчване, които прозират от изказвания на договорните ви сътрудници?
- Обяснявам си го с това, че ние действително не водихме договаряния в НЗОК, те се водеха на друго място.
- Имате поради, че решенията се взимаха от здравното министерство и от държавното управление?
- Да. След това тези решения ни се спускаха, с цел да бъдат облечени в съответните нормативни актове. Аз не правя възражение, защото обстановката беше такава и Министерството на здравеопазването е водещата институция, която дефинира цялостната политика на страната в интервала на пандемията. Беше извънредно тежка година за всички в бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР