Трябваше да минат повече от 40 години, за да разберат

...
Трябваше да минат повече от 40 години, за да разберат
Коментари Харесай

40 години по-късно пред „Петел”: Големият вратар Георги Велинов разкри за първи път как ЦСКА го отмъкнал от Черно море

Трябваше да минат повече от 40 години, с цел да схванат симпатизантите на футболния Черно море по какъв начин ЦСКА е отмъкнал от клуба огромният вратар Георги Велинов.

Специално за „ Петел ” Велинов разкри по какъв начин се е стигнало до прекосяването му на „ Армията ” по време на 80-годишния празник на Иван Василев в петък във Варна.

„ В Черно море ме взе Иван Василев от родния ми Дунав (Русе). На варненци първо пазех в “Б ” група, само че още същия сезон – 1976/1977 се върнахме в елита, а в идващия - на 17 септември 1978 година, бихме Левски с 3:1 пред цялостни трибуни на „ Юри Гагарин ”. Янчо Богомилов и Валери Пейчев-Еката направиха 2:0 още до 28-ата минута, Георги Тодоров понижи, само че най-после Милчо Милчев ги довърши с глава.

Два месеца по-късно ЦСКА ме притегли, макар че бях подписал прелиминарен договор с Черно море по концепция на Иван Василев. Той ми даде обещание огромна заплата, офицерско звание и тристаен апартамент в кв. „ Чайка ”. Но от ЦСКА пристигнаха с контракт, който в случай че подпиша, незабавно влизаше в действие. Казаха ми: „ Ако не подпишеш с нас, ще скъсаме другия ти контракт. ” По това време, в случай че ЦСКА поискаше футболист, изключително от боен клуб, постоянно го вземаше. Адмирал Фиданчев, Бог да го елементарни, не искаше да ме пуска в София. Дори се сби с адмирал Иван Добрев-Странджата. ”, разкри пред „ Петел ” Георги Велинов.

Той дебютира за ЦСКА при започване на декември 1978-а отговарящ наичин - сладка победа с 2:1 над Левски във Вечното дерби, и избавена дузпа на Войн Войнов. По-късно развива безспорния си гений, като печели по няколко пъти купата и купата, става Футболист №1 на България и записва паметни мачове в шампионата за КЕШ. Поне за три от тях всеки цесекар се сеща – 1:0 над Нотингам в Англия, 2:0 над Ливърпул в София и 0:0 с Реал Сосиедад в Испания. И в трите конфликта армейците са краен победител, като в двата анлийски гранда са детронирани като настоящи европейски първенци. Според естетите най-големият му мач е в Испания, когато от самото начало Реал играе пред неговата врата, само че Велинов прави чудеса и надали не самичък класира своите.

„ Винаги ще вардя прелестни мемоари от Черно море и тръпки ме побиват, когато се връщам във Варна. Имах прелестни съотборници и отлични футболисти, като Георги Жеков, Тодор Марев, Иван Андреев-Мирона, Иван Иванов, Янчо Богомилов, Валери Пейчев-Еката, Георги Кондов, Рафи Рафиев, Иван Дончев. Иван Василев усещаше играта от вътрешната страна, бе страховит психолог и мотиватор. Той е история за Черно море, искам му да резервира енергичния си дух и тонус, и да се виждаме по радостни мотиви още дълги години. ”, добави Велинов.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР