Трябва заедно да противодействаме на последиците от климатичните промени. Те

...
Трябва заедно да противодействаме на последиците от климатичните промени. Те
Коментари Харесай

Министър Вътев: Трябва заедно да противодействаме на последиците от климатичните промени

Трябва дружно да противодействаме на последствията от климатичните промени. Те се форсират и проблемите, които пораждат, не са местни. През септември имаше съществени наводнения по едно и също време в България, Гърция, Турция и Испания, което ни сподели, че би трябвало да сме дружно, както през днешния ден. Това сподели пред гръцки медии министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който е на двудневно посещаване в Гърция по покана на гръцкия министър на развиването на селските региони и храните Лефтерис Авгенакис.

„ Само обединени можем да намираме по-бързи решения при такива тежки обстановки, каквато виждаме тук. И аз считам, че това е силата на Европейски Съюз ", разяснява министър Вътев.

Той дружно с гръцкия си сътрудник посетиха област Тесалия, където обилни площи бяха наранени от циклона Янос през 2020 година и циклона Даниел през септември т. година

В делегацията вземат участие и министърът на земеделието, развиването на селските региони и околната среда на Кипър Петрос Ксенофонтос и министърът на земеделието, рибарството и правата на животните на Малта Антон Рефало. Гръцкият министър осведоми сътрудниците си за подхванатите ограничения за справяне с следствията от разрушителните наводнения.

Министрите посетиха езерото Карла, което е било пресушено в предишното, само че сега е възобновено за напояване и водоснабдяване, както и млекопреработвателно дружество в Неа Лефки, потърпевшо от наводненията.

Тази година в Тесалия естественото злополучие засегна близо милион хектара наводнена земя или три пъти повече спрямо 2020 година Щетите за селското стопанство в периметъра на наводненията обгръщат 18% от обработваемата земя. Област Тесалия е известна като житницата на Гърция. Заради наводнените площи в резултат на бурята Даниел бяха мощно наранени реколтите от памук, царевица, домати за индустриална преправка, зърнени култури и ябълки. Животновъдите също означиха загуби на кози, овце, говеда, прасета, птици и кошери и пчелни фамилии, вреди по уреди и оборудването на фермите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР