Трябва сериозно да анализираме структурата на гласоподавателите, за да разберем

...
Трябва сериозно да анализираме структурата на гласоподавателите, за да разберем
Коментари Харесай

Анализатор: Резултатите правят много сложно сформирането на стабилно правителство

 " Трябва съществено да проучваме структурата на гласоподавателите, с цел да разберем техните избори и изборите въобще. Процентът, на тези, които желаят смяна, е по-малък от % на тези, които са подкрепили статуквото. 

Грубата сметка демонстрира, че така наречен " партии на статуквото ", аз не бих ги нарекла по този начин, само че сега приказваме за официални категоризации – ГЕРБ, против които всички се изправиха, взима към 24%. Когато съберем трите от дълго време познати – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи – прави 48%, жестоко събрано, гласоподаване за относителното статукво. А гласоподавателите на Слави Трифонов, на Демократична България и на Мая Манолова събрани вършат 35% ", коментира проф. Антоанета Христова, политически психолог и анализатор. 

48% против 35%, действително видяно – не митингът е победил, а статуквото

“Да, в този момент резултатите вършат доста комплицирано сформирането на държавно управление – или пък на устойчиво държавно управление. Това е тематика на вътрешно математическо пресмятане. Това не е тематика на гласоподавателя. "

" Избирателят, който е дал своя вот за смяна и за нещо ново – това са 35% от гласуващите. Най-важното е, че това са младежи до 29-годишна възраст от дребни и средноголеми обитаеми места и живеещите в чужбина. Какъв е профилът на тези хора? Това са забравените хора – отвън вниманието на което и да е държавно управление.

Това са младежите, които са артикул на една тотално сбъркана просветителна система, която ги остави безсилни да си намерят съответна работа, а с рекламация, че са висшисти. Цялата тази тежка картина на неуважение на политическата класа или партиите на статуквото, сега ги удари, идвайки на власт нещо друго, най-много популистко.

Защото това, което идва, всички тези хора, този профил – млади – отдадоха гласа си за популизъм, който може да наподобява мощен и незаобиколим сега. Това се случи и в Италия, и в Испания, и в Германия, и в Англия в един миг. Но този популизъм не ти предлага бъдеще, той ти предлага говорене, внимание, отношение. 

А за партиите на статуквото е неналичието на нюх да схванат, че са изпуснали толкоз огромна и сериозна част от своите гласоподаватели. "

“За тези, които не гласоподаваха - това са хора, които не харесаха никой. Те разбираха невъзможността и глупостта на избора да гласоподават за популистки партии и в това време виждаха грешките на ръководещите. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР