Трябва ли непълнолетните граждани да имат повече права? По тази

...
Трябва ли непълнолетните граждани да имат повече права? По тази
Коментари Харесай

Ученици от Пловдив дебатираха за правата на непълнолетните граждани

Трябва ли малолетните жители да имат повече права? По тази тематика професионално и аргументирано дебатираха възпитаници от две от елитните пловдивски гимназии – ЕГ " Ив. Вазов " и Националната комерсиална гимназия.

Състезанието се организира по разпоредбите на формата " Карл Попър Дебати " и бе заключителният стадий от Образователната стратегия " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, която се организира под егидата на Висш съдебен съвет и Министерство на образованието в Пловдив. Учениците бяха разграничени на два тима, които застъпиха противоположните тези " За " и " Против ".



Сред претекстовете на утвърждаващия тим бе заключението, че по образеца на страни като Австрия, Шотландия и Бразилия, където малолетните имат право да гласоподават, гражданската просвета се е повишила. Този тим отбрани и тезата, че малолетните би трябвало да могат да работят без изключителни наказания от Инспекцията по труда, както и да карат под надзора на възрастен.

Дебата обаче завоюва противниковият тим, който посочи, че многочислени психически проучвания потвърждават, че младежите в тази възраст са нестабилни и податливи на внушения – феномен, прочут под названието „ рецесия на младежката възраст “. Това ги правело политически манипулируеми, а в това време няма данни, че правото на гласоподаване ще повиши националната интензивност по време на избори. Учениците от този тим даже цитираха статистика от извършени избори в Гърция в тази посока.

Те настояха, че малолетните не би трябвало да работят по общи правила, тъй като това опонира на Хартата за правата на индивида и " краде " от детството. В допълнение прибавиха, че войната по пътищата у нас се дължи в огромна степен на млади водачи. Състезанието по диспути бе журирано от магистрати и правосъдни чиновници от пловдивските съдилища и прокуратури.



През цялата образователна година съдии, прокурори и правосъдни чиновници гостуваха с лекции и открити уроци по правни тематики в редица пловдивски учебни заведения. В годините тази самодейност докара и до основаване на нова профилирана паралелка „ Съдебна администрация “ в Националната комерсиална гимназия. Целта на дългогодишната стратегия е образуване на правна просветеност и просвета, повишение на степента на съблюдаване на закона, както и поощряване на бъдещите професионални търсения на младите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР