Трябва ли компаниите да наемат или да уволняват? Търсенето на

...
Трябва ли компаниите да наемат или да уволняват? Търсенето на
Коментари Харесай

Защо фирмите яростно наемат служители, въпреки че се очаква спад

Трябва ли фирмите да наемат или да уволняват? Търсенето на служащи се е засилило през последните две години. В същото време страховете от криза са необятно публикувани. Фирмите се пробват да реагират - и намират разнообразни решения. Миналата седмица обществената мрежа Snap съобщи, че ще уволни една пета от работната си мощ, и уточни " сложният макроикономически декор ". Съобщава се, че Марк Зукърбърг е уведомил чиновниците в Meta, че " евентуално има хора, които не би трябвало да са тук ", само че за момента не е оповестил огромни съкращения. Тим Кук, шефът на Apple, избира междинния път. Производителят на iPhone ще продължи да наема " в избрани области ", съобщи наскоро той, само че е " наясно " с рисковете за стопанската система.

За момента наемащите превъзхождат съкращаващите. Данни, оповестени на 2 септември, демонстрират, че американските работодатели, като се изключи фермите, са назначили 315 хиляди служащи през август. Проучването на свободните работни места и текучеството на работната мощ (JOLTS), оповестено няколко дни по-рано, регистрира 11.2 млн. свободни работни места през юли. Има съвсем две свободни работни места за всеки незает (виж графика 1). Ситуацията във Англия е сходна. The Bank of England предвижда тежка криза, само че свободните работни места доближават до рекордни равнища.

Защо се случва това? Зад днешния абсурд на трудовите пазари стоят три фактора. Първо, огромното текучество на пазара на труда. Второ, разтърсването на този пазар след пандемията. Последно, множеството бизнеси, водещи ежедневни борби, разполагат с лимитирани благоприятни условия да се оправят с фините циклични промени. Малкото, които го вършат, могат да си обезпечат трайно преимущество.

Да стартираме с огромното текучество. Трудовият пазар е в положение на непрекъснати промени. Простите стопански модели преглеждат всички компании като едни и същи, а стопанската система като цяло като " представителна компания ". В реалност фирмите са доста разнообразни. Някои бизнеси се уголемяват, до момента в който други се свиват - по време на напредък и спад. Промяната в заетостта, отразена посредством индикатори като месечните заплати отвън земеделските стопанства, е чиста стойност, разликата сред отворените и закритите работни места и сред постъпващите и напускащите на равнище служащи. Тези придвижвания са огромни спрямо смяната в заетостта. През юли броя на възнагражденията се е нараснала с 500 хиляди, само че към 6.4 млн. души са почнали нова работа, а 5.9 млн. са напуснали остарялата.
Реклама
Данните на JOLTS отразяват придвижването на служащи през един месец (виж графика 2). В рамките на една година още по-голям брой хора минават от една работа в друга или от безработни към работещи (и обратното). По предписание работните места се движат с по-бавни темпове от служащите. По време на напредък основаването на работни места надвива над тяхното закриване. При криза закриването е по-голямо. Но придвижването на служащи е високо когато и да е. Някои наемащи компании също по този начин и уволняват. Walmart, най-големият недържавен шеф в Америка, удостовери през август, че ще бъдат закрити работни места в централата му, макар че открива нови длъжности.

При други бизнеси цикличният спад принуждава преосмисляне. Планираните съкращения в компании като Netflix, Robinhood и Shopify са промяна на бързото наемане на чиновници по-рано. Голяма част от историческата цикличност при наемането е вследствие на бързо разрастващите се стартъпи и нови бизнеси, споделя Джон Халтиуангър от Университета на Мериленд. По време на напредък източниците на финансиране, били те фондове за рисков капитал, банки или вложители на фондовия пазар, са склонни да поддържат всевъзможни инициативи. При спад те не са склонни да рискуват.

Съкращенията могат също по този начин да са отговор на по-дълбоки структурни провокации. През февруари шефът на Ford Джим Фарли се изрече искрено за личния състав на автомобилния производител: " Имаме прекомерно доста хора; имаме прекомерно доста инвестиции; имаме прекомерно доста затруднения. " В производството нуждата от редуциране на работни места непроменяемо значи уволняване на хора. Но има и други сектори, най-много търговията, където естественото текучество е толкоз високо, че работните места могат да бъдат съкратени, без да се постановат уволнения. Просто спрете да наемате и фонд заплата ще се свие. Изглежда, че методът на Зукърбърг е да се опита да форсира темпото на понижаване на броя на служащите в Меta.

Какво може да се каже за втория фактор - смяната на пазара на труда след пандемията? Стивън Дейвис от Booth School of Business към Чикагския университет го назовава " огромното пренареждане ". Според неотдавнашно изследване на Елиза Форсайт от Университета на Илинойс с трима съавтори търсенето на пазара не се е трансформирало доста от ковид-19. Много от 20-те млн. американци, които бяха съкратени през април 2020 година, бяха бързо извикани назад от своите работодатели. Предлагането беше променено по-радикално. Съотношението сред заетостта и популацията остава под пика си отпреди пандемията, най-много вследствие на напускането на работната мощ от по-възрастните служащи, споделят създателите. И към момента е мъчно да се запълнят работните места, свързани с работа с клиенти. Рязкото увеличение на броя на свободните работни места е изключително мощно изразено в областта на отдиха, хотелиерството и персоналните грижи.
Реклама
Американските работодатели усилват интензивността на набирането на личен състав. Изискванията за умения в обявите за работа с клиенти бяха облекчени. Заплащането се е повишило по-рязко, в сравнение с при другите типове работа. Форсайт и нейните сътрудници откриват, че вероятността безработни и нискоквалифицирани служащи да се реалокират на работа в областта на " белите якички " се усилва. Поради пенсионирането са се отворили благоприятни условия за по-високите стъпала на професионалната стълбица.

Същото е и във Англия. В един кипящ работен ден през август десетки компании разположиха своите щандове в кампуса на университета в Мидълсекс. Фирми като погребалната организация JH Kenyon, автобусната компания Metroline и Equita, организация за събиране на задължения, се насочиха не към преди малко приключилите студенти, а към локалните безработни. Служителите по набирането на личен състав си спомнят по какъв начин търсещите работа са идвали при тях - " непрекъснат поток " съгласно един от тях. Сега компаниите се занимават с търсенето.

Комбинацията от наближаваща криза, висока степен на текучество и промени в предлагането на служащи е извънредно комплицирана за ръководство за множеството компании. По принцип едно добре ръководено дружество може да набира личен състав стратегически през целия бизнес цикъл. На процедура даже и увереността, че след 12 месеца ще настъпи криза, няма да е задоволителна, с цел да помогне на компаниите да уточняват наемането. Те би трябвало да познават мащаба, продължителността и отрасловите характерности на всяка криза. Включването и изключването на наемането на личен състав в отговор на фините циклични промени е неосъществимо.

Компаниите, сходно на хората, разполагат с стеснен потенциал - и този потенциал се изразходва за навигиране в политиките за отдалечена работа. В едната прекаленост е Илън Мъск, който е споделил на чиновниците на Tesla да се появяват в офиса най-малко 40 часа седмично или " да се преструват, че работят някъде другаде ". На другия полюс се намират Yelp, уеб страница за ревюта, който избира тактиката " първо от разстояние ", и Spotify, който разрешава " работа отвред ". Този метод има преимущества в изискванията на сгънат пазар на труда. Той разрешава на компаниите да разпрострат мрежите за набиране на личен състав в по-широк регион. Дистанционните служащи могат да заменят по-голямата еластичност с по-ниско възнаграждение. Но има и явни дефекти. Трудно е да се поддържа единение на задачите, когато сътрудниците съвсем не се срещат между тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР