Трябва ли Европа да контролира как компаниите харчат парите си

...
Трябва ли Европа да контролира как компаниите харчат парите си
Коментари Харесай

Европа иска по-строг контрол върху начина, по който фирмите инвестират в чужбина

Трябва ли Европа да управлява по какъв начин фирмите харчат парите си в чужбина? Да речем, в случай че европейски производител на чипове желае да купи акции в китайски стартъп или да построи нов цех там?

Това е въпросът за доста милиарди евро, с който европейските политици, законодатели и специалисти ще се борят тази година.

Европейската комисия даде обещание в работната си стратегия за 2023 година да " изследва дали са нужни спомагателни принадлежности във връзка с контрола на изходящите стратегически вложения ", написа „ Политико ”.

Тази фраза носи тежък товар от политически последствия и месеци на размисъл в Берлин и Брюксел. След нахлуването на Русия в Украйна, Германия и Европейският съюз започнаха да се замислят по какъв начин търговията в тясно съдействие с страни като Русия или Китай може да заплаши сигурността им.

Може би е изненадващо, че импулсът за скрининг на европейските изходящи вложения идва от Берлин - нещо, което би било немислимо по времето на някогашния канцлер Ангела Меркел, когато тя още в края на 2020 година настояваше за капиталов контракт с Пекин.

В Германия концепцията за скрининг се зароди от „ зелената ” част на държавното управление, отговаряща за министерствата на външните работи и на стопанската система, която от трите партии в лявоцентристкото съдружно държавно управление е най-твърдо настроена към Китай.

" Проучваме основаването на правна основа за инспекция на задграничните вложения на немски и европейски компании в сериозни за сигурността области ", се споделя в план на Стратегията за Китай на немското външно министерство.

Берлин към този момент е подхванал стъпки, с цел да повлияе на капиталовия избор на своите компании в чужбина: Миналата година той разгласи, че към този момент няма да подсигурява немски вложения в западния китайски район Синдзян заради влошаващото се състояние с човешките права там.

Европа към момента е в доста ранен стадий на разискване на метода, по който да оформи евентуалните правила за инспекция на вложенията в чужбина, само че специалистите считат, че блокът може да стартира с слагането под наблюдаване на дребен набор от сериозни за сигурността браншове.

Идеята страните да управляват метода, по който фирмите харчат парите си в чужбина, се появи за първи път във Вашингтон.Тя идва в миг, когато американските ръководители от ден на ден се стремят да отделят личната си стопанска система от китайската, изключително в софтуерния бранш, който евентуално е бил първичното ентусиазъм за Берлин.

Доказателство на концепцията

Според Тобиас Герке от мозъчния концерн " Европейски съвет за външни връзки ", би било разумно първо да се включат компании за полупроводници или високи технологии.

" Европейците ще стартират с доста дребни планове, с цел да потвърдят концепцията си и да видят по какъв начин тя работи за промишленостите X и Y ", сподели Герке, като уточни по какъв начин Европейски Съюз може да се насочи към високотехнологичните браншове, които ще получат обилни суми от държавното управление. Това, от своя страна, би основало явен мотив за страните да подсигуряват, че техните пари няма да се окажат индиректно финансиране на софтуерни разработки в страни, които се считат за враждебни.

Проверката на изходящите вложения всъщност би могла да бъде преобърната версия на механизма на Европейски Съюз за инспекция на задграничните вложения. Съгласно съществуващите правила страните от Европейски Съюз би трябвало да ревизират и могат да блокират задграничното придобиване на стратегически компании и инфраструктура в границите на блока.

Засега обаче външният капиталов надзор е единствено във етапа на концепциите в Комисията, обявиха двама чиновници, осведомени за вътрешните полемики в нея. Въпреки това те считат, че процесът в Брюксел ще се форсира, в случай че Германия упорства интензивно за концепцията, още повече че тя е в сходство с политиката на Европа за комерсиална отбрана по отношение на Китай.

Може да се стартира с дребни стъпки, само че насочването на метода, по който избрани компании могат да влагат в чужбина, има евентуално систематични последствия за международната комерсиална система, която наподобява се разделя от ден на ден на политически съгласувани блокове.

" Това ще бъде нова глава за това по какъв начин Европейски Съюз ще дефинира връзките си с Китай и Съединени американски щати, само че също по този начин и по какъв начин ще забележим връзката сред финансовите пазари, националната сигурност и геополитиката, защото в действителност липсва интегрирана визия ", сподели Елмар Хелендорн от мозъчния концерн Атлантически съвет.

Тази година Вашингтон сигурно ще окаже напън върху Брюксел да последва образеца му.

Американските сенатори включват инспекцията на изходящите вложения в своя законопроект за Националния закон за отбрана на сериозните благоприятни условия, който към момента се преглежда в Конгреса, тъй че те са удовлетворени да видят, че тяхната стъпка въодушевява европейците.

" Окуражен съм да видя, че Германия обмисля подобен тип скрининг на изходящите вложения, за какъвто упорствам тук, в Америка, с моя Закон за отбрана на националните сериозни благоприятни условия ", написа в Туитър американският сенатор Боб Кейси.

Но Европа към момента има дълъг път до приемането на собствен личен закон, не на последно място тъй като капиталовата политика към момента се контролира на равнище обособена страна, за разлика от комерсиалните въпроси. Така че може да се чака, че страните от Европейски Съюз ще се сблъскат по въпроса къде да слагат границата сред свободната пазарна стопанска система и националната сигурност.

Контролът на страните върху изходящите финансови потоци е " идната граница " в геоикономиката, сподели Герке и добави: " Разделянето ще се усили - можем да кажем това с безспорна сигурност. Но въобще не знаем какъв брой огромен ще бъде [обхватът]. " /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР