Трябва ли българите да се тревожат за дефицита в държавния

...
Трябва ли българите да се тревожат за дефицита в държавния
Коментари Харесай

Каримански: Изненадан съм как един вицепремиер може да не знае дефицита за 2022 г.

Трябва ли българите да се тревожат за недостига в държавния бюджет и има ли запаси за още обезщетения?

" Прогнозата за 11,3 милиарда е вярна дотолкоз, че всичко това, което се планува в Бюджет 2023 година, в действителност може да докара до подобен недостиг. Аз съм извънредно сюрпризиран по какъв начин един вицепремиер на държавно управление може да не знае недостига за 2022 година Нормално е Асен Василев да е уведомил своите сътрудници по какъв начин се ръководи дефицитът и какъв брой е в България. Още повече - този министър разполага с целия портфейл от европейски средства ", съобщи Любомир Каримански от " ИТН " в студиото на " Денят ON AIR ".

Той предизвести, че ще бъде доста сложна зима и сложна 2023 година и само би трябвало да бъдат взети ограничения за разходните политики в държавното управление.

" Нито веднъж не съм бил склонен с огромна част от финансовата политика - за това да не се вършат още при започване на това ръководство промените, които са нужни ", уточни гостът на Bulgaria ON AIR.
На въпроса ще ни бъдат ли нужни нови заеми, с цел да се оправим с дупката в бюджета, той изясни, че при заемите би трябвало да забележим първо на каква цена са. Каримански добави, че Европейската централна банка подвигна главния лихвен % с 0,75 пункта и идва въпросът това по какъв начин ще се отрази на стопанската система, тъй като следва през цялата 2023 година кредитните принадлежности да бъдат с увеличена рента.

" Икономическата криза няма по какъв начин да не следва, точно по тази причина е добре освен да се вгледаме в главния лихвен % като инструментариум, с който можем да работим срещу инфлацията, само че е добре и да мислим по какъв начин финансово да влагаме средства в българския бизнес, с цел да може да има добавена стойност ", твърди Каримански.
Той разяснява въпроса дали служебният кабинет готви повдигане на налозите, като посочи, че данъчната система е предмет на постоянното държавно управление, което би трябвало да организира подобен вид политики, а служебното може единствено да запълни дефицити в миг на рецесия. Според него мярката с 0,25 стотинки отстъпка за горивата единствено е посочила, че има задкулисие, което работи с монопол в една посока.
" В Българската банка за развиване членовете на управителния съвет са членове и на дъщерните сдружения. Дали те вземат заплата единствено от банката за развиване, или от всяко едно дъщерно сдружение? Когато преглеждаме заплатите на тези шефове, би трябвало да преглеждаме консолидираната им заплата, а освен на Българската банка за развиване, тъй като ще ни даде това, което тази държавна институция може да консолидира като разход за заплащане ", сподели Каримански.

Той счита, че хората са обезверени, тъй като бариерите, които са сложени, са толкоз усложнени, че са непостижими за тях.
" Настоявах да се сътвори междуинституционален съвет за инфлацията и за приемането на еврото, тъй че той да бъде виновен пред хората. Той по този начин и не се сътвори. На всеки 3 месеца трябваше подобен съвет да излиза с избрани ограничения, работещи и облекчени към хората и бизнеса. Една от ограниченията беше за категоризация на групите за прилагане на електричеството, а не да се раздават пари като отплата на калпак ", добави гостът.
Каримански е оптимист за влизането на Има Такъв Народ в Народното събрание и показа, че една от първите им задания ще бъде да трансформират Закона за референдумите, тъй като имал потребност повече да се чува гласът на хората.

Той обясни, че предлагането за референдум за парламентарна република не е в съгласие с президента Радев и сподели, че е значимо да разберем, че когато имаме референдум, който работи, тогава в действителност можем да имаме надзор и от страна на хората за това дали работи една система.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР