Трябва да започнем да мислим как Украйна, Молдова и страните

...
Трябва да започнем да мислим как Украйна, Молдова и страните
Коментари Харесай

ЕК: Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани да станат част от ЕС

Трябва да стартираме да мислим по какъв начин Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани да станат част от Европейски Съюз. Това съобщи ръководителят на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен, която посети Мадрид. Поводът е началото на Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз от 1 юли. То ще продължи през идващите 6 месеца.

Лидерството на Испания отпред на Европейския съюз идва в " решителен миг " за бъдещето на Блока и сигурността на Европа. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По мотив началото на Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз от 1 юли тя се срещна с испанския министър председател Педро Санчес в Мадрид. 

 
Нека погледнем четири години напред и да се опитаме да си представим по какъв начин ще наподобява Европа. Можем ли да си представим какъв ще бъде Евросъюза без Украйна, без Молдова, без Западните Балкани? И тези елементи на Европа да са под въздействието на Русия или Китай? Невъзможно. Така че посоката на придвижване е ясна. И затова в този момент би трябвало да стартираме да мислим по какъв начин.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Продължаващата поддръжка за Украйна във войната ѝ с Русия бе измежду главните тематики в дневния ред на срещата и приоритет за испанското председателство. Тя изрази очакване до края на годината да бъдат взети решения за увеличение на помощта за Киев.

 
Испания поема управлението на председателството на Съвета в съдбоносен миг, когато би трябвало да удвоим поддръжката си за Украйна. Вече изминаха съвсем 500 дни от бруталното навлизане на Русия и това бяха дни на премеждия, само че и 500 дни на впечатляваща опозиция на украинския народ, който самоуверено се бори за свободата си.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Фон дер Лайен означи, че бюджетът на Европейски Съюз към този момент е обезпечил на Киев изключително 30 милиарда евро. По нейните думи са нужни 50 милиарда евро до 2027 година. Скоро Европейска комисия ще предложи законодателни ограничения, с които да стане допустимо потреблението на запорираното съветско имущество в поддръжка на Украйна. Важно е светът да види, че сходни ужасни закононарушения не може да останат безнаказани, съобщи тя.

Премиерът Педро Санчес означи четири съществени задания пред Испанското председателство - поддръжката за Украйна, обезпечаването на икономическата сигурност на Европейски Съюз, продължение енергийния преход и въпросите с миграцията.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР